Bäst i test 2023: Årets bästa C-vitamin serum

c-vitamin-serum
Modette listar årets bästa C-vitamin serum. - Foto: Unsplash, Bangerhead, Meds, Skincity
Dela på Pinterest
C-vitamin är superingrediensen som garanterat kommer att boosta din hudvårdsrutin. Utöver att ge huden ett underbart lyster, jobbar C-vitamin även på envisa pigmenteringar som över tid bidrar till en jämnare hudton. Här listar vi våra favoriter bland C-vitamin serum på marknaden just nu!

C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är en dunderingrediens som ständigt hyllas för sina många fördelar. Förutom att skydda oss inifrån när vi äter frukt och grönt, är den också en riktig superhjälte när det kommer till hudvård

Här reder ut vi vad det är som gör C-vitamin så bra, samt hur du bäst använder dig av ett C-vitamin serum i din dagliga hudvårdsrutin. Längst ner hittar du också våra favoriter!

Vad gör C-vitamin i hudvård?

C-vitamin har en mängd fördelar i hudvård. Förutom att ge huden ett omedelbar lyster, har den en fantastisk förmåga att jämna ut hudtonen genom att minska synligheten av mörka fläckar. Genom regelbunden användning av C-vitamin är envisa pigmenteringar och acneärr ett minne blott.

Förutom att förbättra hudtonen, hjälper C-vitamin också till att stimulera kollagenproduktionen i huden. Kollagen är det protein som gör att vår hud ser fast och ungdomlig ut. Genom regelbunden användning av C-vitamin kan du alltså även märka att huden känns fastare och mer elastisk.

Sist men inte minst, stärker C-vitamin huden samtidigt som den skyddar mot skadliga fria radikaler och UV-strålar. Fria radikaler syftar till instabila molekyler som kan skada cellerna och orsaka tidigt åldrande tillsammans med andra hudproblem. C-vitamin hjälper till att binda dessa fria radikaler, vilket förhindrar dem från att orsaka skador som kan leda till rynkor och slapp hud. Dessutom ger C-vitamin en viss grad av skydd mot skadorna från solens UV-strålar. Medan C-vitamin inte kan ta ersätta din solkräm, fungerar den som en extra sköld genom att reparera befintliga solskador.

Så använder du C-vitamin serum i din hudvårdsrutin

Du kan använda ett C-vitamin serum både på morgonen och på kvällen, men det finns fördelar med båda. Om du väljer att använda det på morgonen, ger det en extra skyddande barriär mot solskador. Men kom ihåg att följa upp med solkräm för att säkerställa fullständigt skydd!

Om du istället föredrar att använda det på kvällen, kan det vara fördelaktigt på så sätt att din hud naturligt går in i en reparationsfas när du sover. Därmed får serumet en chans att arbeta tillsammans med kroppens naturliga regenereringsprocess. 

Om du testar ett C-vitamin serum för första gången, kan det vara en bra idé att fasa in den successivt. Börja till exempel med att använda den 2 gånger i veckan, för att senare använda den varje eller varannan dag. Du kan även börja med en lägre koncentration för att gradvis öka. Detta ger din hud tid att vänja sig och minimerar risken för eventuell irritation.

C-vitamin serum – bäst i test 2023

Nedan hittar du våra favoriter när det kommer till C-vitamin serum. Produkterna är listade utan inbördes ordning och du hittar mer information om varje produkt under rubrikerna längre ner.

  • C15 Super Booster – Paula's Choice 
  • C-Tetra Serum – Medik8 
  • SkinActive Vitamin C Glow Boost Serum – Garnier 
  • The Wow Serum – Mantle
  • Freshly Juiced Vitamin Drop – Klairs
  • Banana Bright Vitamin C Serum – Ole Henriksen
  • C E Ferulic – Skinceuticals 
  • LUMINOUS 630 Anti-Age & Dark-Spot Serum – Nivea

C15 Super Booster – Paula's Choice

Säg hejdå till glåmig hud! C15 Super Booster från Paula's Choice är ett riktigt potent serum som innehåller hela 15 procent rent C-vitamin. Serumet jämnar ut hudtonen samtidigt som det ökar fastheten och ger lyster till alla hudtyper. Tack vare E-vitamin och ferulinsyra, skyddar den huden mot fria radikaler som åldrar huden i förtid. Den innehåller även peptider som mjukar upp fina linjer och verkar uppstramande. 

Du hittar det här!

C-Tetra Serum – Medik8

C-Tetra Serum från Medik8 är ett kraftfullt, men samtidigt skonsamt, 100 procent stabilt C-vitaminserum. Tack vare L-askorbinsyra i fettlöslig form och E-vitamin, skyddar serumet från fria radikaler samtidigt som det bekämpar och förebygger solskador. Produkten stimulerar även kollagenproduktionen, som i sin tur förbättrar hudens elasticitet och reducerar pigmenteringar. Serumet är otroligt lätt och sjunker snabbt in i huden. Stort plus för den fräscha citrusdoften.

Du hittar det här!

SkinActive Vitamin C Glow Boost Serum – Garnier 

SkinActive Vitamin C Glow Boost Serum är Garniers första koncentrerade ansiktsserum. Serumet består av en kraftfull blandning av niacinamid, c-vitamin och salicylsyra. Tillsammans ger dessa tre superingredienser ett vackert, omedelbart lyster samtidigt som de jämnar ut hudtonen över tid. Serumet innehåller även "super citrus", ett citronextrakt känt för att göra hudtonen mer strålande. Stort plus för det överkomliga priset.

Du hittar det här!


The Wow Serum – Mantle

The Wow Serum från Mantle är ett lystergivande C-vitamin serum som både återfuktar på djupet och jämnar ut hudtonen. Som namnet antyder, ger serumet en omedelbar wow-effekt tack vare ljusreflekterande pigment. Serumet innehåller även superingrediensen CBD, som är full av kraftfulla antioxidanter som bekämpar fria radikaler och ger huden djup näring. Det skapar i sin tur optimala förutsättningar för långvarig lyster, återfuktning och fyllighet.

Du hittar det här!


Freshly Juiced Vitamin Drop – Klairs

Freshly Juiced Vitamin Serum från Klairs är en riktig vitaminkick på flaska! Serumet innehåller 5 procent koncentrerat C-vitamin som jämnar ut hudtonen över tid genom att ljusa upp pigmenteringar och förhindra uppkomsten av nya. Serumet bekämpar även hudens åldrande genom att öka hudens spänst och minimera fina linjer. Vi älskar att serumet passar alla hudtyper, även den mest känsliga. 

Du hittar det här!

Banana Bright Vitamin C Serum – Ole Henriksen

Ole Henriksen Banana Bright Vitamin C Serum är ett effektivt serum med hela 15 procent C-vitamin. Serumet stramar upp huden och ger den ett vackert lyster, samtidigt som den berikar huden med långvarig fukt tack vare hyaluronsyra. True-C Complex hjälper även till att bekämpa synliga tecken på åldrande och skyddar huden mot miljöbelastningar som föroreningar. Stort plus för den silkeslena konsistensen som sjunker lätt in i huden. 

Du hittar det här!

C E Ferulic – Skinceuticals

C E Ferulic från Skinceuticals innehåller en kraftfull kombination av antioxidanter som tillsammans stärker och bygger upp hudens skyddsbarriär. Tack vare potenta ingredienser som L-askorbinsyra, E-vitamin och ferulinsyra, får huden ett starkare skydd mot yttre stress som fria radikaler, UV-strålning och föroreningar. Vi uppskattar att serumet är väldigt drygt, vilket innebär att det endast krävs ett fåtal droppar för att täcka hela ansiktet. Detta väger helt klart upp för det saftiga priset. 

Du hittar det här!

LUMINOUS 630 Anti-Age & Dark-Spot Serum – Nivea

LUMINOUS 630 Anti-Age & Dark-Spot Serum från Nivea stärker hudens struktur, stramar åt och ger en jämnare hudton över tid. Den patenterade ingrediensen LUMINOUS 630 minskar och ljusar upp envisa pigmentfläckar och förebygger att nya uppstår. Hyaluronsyra fyller på huden med fukt och återfuktar på djupet. Serumet är även berikat med en kollagen booster som ökar cellernas egna produktion av kollagen, som i sin tur hjälper till att stärka huden och fylla ut djupa rynkor. Stort plus för att serumet har en lätt konsistens som absorberas snabbt vid applicering, samt det överkomliga priset.

Du hittar det här!

Läs även: 

Årets bästa hårserum – bäst i test

Hårolja för alla hårtyper – bäst i test

Så får du håret att växa med hjälp av rosmarinolja – 4 tips