Brun utan sol: Bli brun snabbt – stor guide och bästa tipsen

Leende tjej i badkläder springer på stranden med sandaler i handen
Skaffa en solkysst look med brun utan sol. - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Brun utan sol är perfekt att ta till om du vill bli brun snabbt – dessutom slipper du solrynkor! Men vilka produkter är bäst? Hur applicerar man brun utan sol och hur får man den att hålla länge? Vi ger dig alla svaren här!

I denna artikel förekommer det kommersiella länkar

Brun utan sol kan liva upp vilken glåmig hud som helst – om man gör det rätt förstås. Här får du guidning steg för steg till hur du får den perfekta fuskbrännan, vilka produkter som är bäst och hur du gör om det skulle råka bli lite för mycket av det goda.

Brun utan sol: Så får du din brun utan sol att hålla längre

Precis som när man ska måla en vägg så är det viktigt att lägga en bra grund. Om du har fuskat med förarbetet blir resultatet oftast inte bra. Vill du få din fuskbränna att se fräsch ut och hålla länge? Då bör du se till att huden är ren, återfuktad och redo för att ta emot brun utan sol-produkten. Så här gör du:

Steg 1: Peeling

För att få ett jämt resultat måste man först ha en ren hud. Med en peeling får du bort döda hudceller, oljor, dofter och annan smuts – dessutom gör det din hud mjuk och len! När du ska skrubba kroppen är det enklast att göra det i duschen – använd gärna en skrubbvante tillsammans med din kroppspeeling för en jämnare rengöring. Kom ihåg att använda en mild ansiktspeeling som är speciellt anpassad för ansiktet – då huden där är mycket känsligare.

Ansiktspeelingar som gör din hud ren och full av lyster

 1. Lumene Deeply Purifying Birch Scrub Facial Peeling. Köp här för 129 kr!
 2. Maria Åkerberg Papaya Peeling 100 ml. Köp här för 229 kr!
 3. Clarins MyClarins Re-Move Radiance Exfoliating Powder. Köp här för 139 kr!

Kroppsskrubberna som gör din hud mjuk och len

 1. Ida Warg Vitalizing Enzyme Body Peel. Köp här för 139 kr!
 2. Treaclemoon Papaya Summer Body Scrub. Köp här för 59 kr!
 3. Grown Alchemist Intensive Body Exfoliant. Köp här för 380 kr!
 4. The Body Shop Fuji Green Tea Body Scrub. Köp här för 195 kr!
 5. Rituals The Ritual Of Ayurveda Body Scrub. Köp här för 165 kr!

Läs även: Exfoliera mera! Allt du behöver för kemisk peeling

Steg 2: Återfukta

Nästa steg är att återfukta huden med en mjukgörande ansiktskräm och bodylotion. Känn efter om du är extra torr någonstans – armbågar, knän, händer och fötter brukar behöva lite extra kärlek. Brun utan sol absorberas mer på torra fläckar och kan då ge ett ojämnt resultat. Räcker det inte med en bodylotion på kroppen kan du prova ett body butter istället. Låt din produkt sjunka in ordentligt i huden innan du börjar att applicera brun utan sol.

Fuktgivande krämer för ansiktet

 1. Biotherm Aquasource Gel Tube. Köp här för 99 kr!
 2. The Ordinary Hydrators and Oils Natural Moisturizing Factors. Köp här för 78 kr!
 3. Too Cool For School Egg Mellow Facial Cream. Köp här för 389 kr!
 4. Clinique Moisture Surge 100-Hour Replenishing Hydrator. Köp här för 189 kr!

Fuktgivande krämer för kroppen

 1. BubbleT Hibiscus & Acai Berry Tea Body Lotion. Köp här för 69 kr!
 2. Davines Authentic Moisturising Balm. Köp här för 239 kr!
 3. Nuxe Bio Beauté Rebalancing Smoothing Lotion. Köp här för 139 kr!
 4. The Body Shop Shea Body Butter. Köp här för 185 kr!
 5. I Love Glazed Raspberry Body Butter. Köp här för 129 kr!

Brun utan sol: Så applicerar du brun utan sol på bästa sätt

När förarbetet är gjort är det dags för applicering. Ett hett tips är att använd en appliceringshandske för att slippa fläckar på händerna.

Så här applicerar du steg för steg:

 • Börja applicera din brun utan sol på ena foten och underbenet – glöm inte att smörja in tårna och även mellan dem. Gå sen vidare till låret och rumpan. När ena benet är klart gör du samma sak med det andra. Massera in produkten med cirkulerande rörelser och se till att du smörjer överallt.
 • Innan du går vidare kan det vara smart att tvätta händerna så att du inte får mörka handflator av produkten. Eller återigen – använd en appliceringshandske!
 • Sedan är det dags att smörja in mage och rygg – här är det en bra idé att be någon snäll person om hjälp. Ska du smörja in din egen rygg kan du ta hjälp av en spegel för att se så att du kommer åt överallt. Smörj därefter in armar och handleder, men vänta med händerna.
 • Innan du smörjer in händerna ska du tvätta dem noga och låt de torka ordentligt. Sedan börjar du att applicerar brun utan sol på en hand i taget. Börja med  handryggen och dra ut produkten längs fingrarna och även mellan dem – ett tips är att använda en bomullsrondell. Kom ihåg att hålla fingrarna böjda när du smörjer in dem så att du inte får några vita veck på knogarna.

Tips! Se till att du känner dig ordentligt insmord – ett vanligt misstag är att man tar för lite av produkten så resultatet blir torrt och flammigt. Har du råkat applicera för mycket brun utan sol på något stället? Lugn, då kan du ta en bomullsrondell eller lite toalettpapper och suga upp överskottet. Använd inte vatten för att tvätta bort överskottsfärg – det kan ge fläckar.

Smidiga appliceringshandskar till brun utan sol

 1. IDA WARG Tanning Mit. Köp här för 49 kr!
 2. Isle Of Paradise Tanning Mitt. Köp här för 69 kr!
 3. ST.Tropez Tan Applicator Mitt. Köp här för 69 kr!

Brun utan sol: Bästa produkterna för ansiktet

Huden i ditt ansikte skiljer sig från huden på din kropp. Därför är det viktigt att använda en brun utan sol som är speciellt anpassad för ansiktet. Produkter för kroppen är ofta för feta i konsistensen – vilket kan ge orenheter och det tackar vi gärna nej till!

 1. IDA WARG Self-Tanning Face Lotion. Köp här för 179 kr!
 2. Clarins Liquid Bronze Self Tanning. Köp här för 305 kr!
 3. L'Oréal Sublime Bronze Self Tanning Express Dry Mist Face. Köp här för 119 kr!
 4. Swiss Clinic Hydrating Self-Tan Pads. Köp här för 312 kr!
 5. IDA WARG Self-Tanning Drops. Köp här för 179 kr!
 6. James Read H20 Tan Drops Face. Köp här för 229 kr!

Brun utan sol: Bästa produkterna för kroppen

Beroende på vilken hudtyp du har så kan du välja om du vill ha en lättare lotion eller en fetare kräm. Det går även att kombinera olika produkter på olika ställen på din kropp för att få ett fläckfritt resultat.

 1. IDA WARG Self-Tanning Spray. Köp här för 179 kr!
 2. ST.Tropez Self Tan Watermelon Infusion Bronzing Mousse. Köp här för 399 kr!
 3. DermaSpa Summer Revived Dark Self Tan Body Lotion. Köp här för 65 kr!
 4. Cocoa Brown Tanning Wipes. Köp här för 59 kr!
 5. Clarins Sun Delicious Self Tanning Cream. Köp här för 359 kr!

Hur fungerar brun utan sol?

Brun utan sol innehåller ämnet DHA (dihydroxiaceton) som är en sockerart. När DHA hamnar på huden uppstår en kemisk reaktion. Sockerarter reagerar med proteiner på din hud, likt socker som karamelliseras, och ger dig en gyllene färg. Ju mer DHA en produkt innehåller, desto mörkare och mer intensiv blir färgen. Brun utan sol verkar bara på det allra yttersta hudlagret, som består av döda hudceller. Därför är det extra viktigt att skrubba bort all död hud innan man applicerar brun utan sol. Färgen kommer att minska i takt med att den tvättas bort och de döda hudcellerna faller av.

Varför luktar brun utan sol?

Alla brun utan sol-produkter luktar lite när man applicerat dem. Vissa märken har försökt dölja det genom att bädda in doften så att vår näsa inte ska kunna uppfatta den. Tyvärr går det inte att komma ifrån det helt. Anledningen är att den kemiska processen som gör dig brun även är den som ger ifrån sig en lukt. Brun utan sol innehåller DHA (dihydroxiaceton), en sockerart som reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör din hud mörkare. Så ingen doft – ingen färg.

Hur får man bort brun utan sol?

Ibland blir det fel och då vill man gärna fixa det på en gång. Eftersom brun utan sol bara sätter sig i det allra yttersta hudlagret kommer det automatiskt att försvinna med tiden. Men om du vill slippa gå runt med mörka fläckar på benen till färgen har skavts av så kommer här några tips!

 1.  Pressa citronsaft på en liten fuktad handduk. Lägg den i mikrovågsugnen i ca 2 minuter – kolla så den inte blir för varm bara! Gnugga sedan handduken mot de partier du vill tvätta bort färgen från.
 2. Använd en tandkräm med blekande effekt. Pressa ut lite på en skrubbvante och gnugga försiktigt på de områden du vill få bort färg från. Skölj av.
 3. Om din fuskbränna har blivit lite för mörk på vissa ställen kan du använda dig av rakskum. Applicera på de ställen där färgen är för intensiv så kommer det att tona ut brännan lite.

Eller varför inte använda en produkt speciellt anpassad för att ta bort brun utan sol?

 1. Australian Glow Tan Removal Mousse. Köp här för 229 kr!
 2. St Tropez Tan Remover Mousse. Köp här för 299 kr!
 3. St Moriz Advanced Pro Tan Remover. Köp här för 189 kr!
 4. Bondi Sands Self Tan Eraser. Köp här för 279 kr!
 5. Glöd Sophie Elise Self Tan Remover. Köp här för 299 kr!


Läs även:
4 saker din läkare vill att du ska veta om brun utan sol
Bli sommarsnygg med brun utan sol - de bästa produkterna
Så här får du tjockare hår snabbt – supertips för dig!