Exfoliera mera: Allt du behöver för kemisk peeling

Leende kvinna känner på sin lena hud i ansiktet med händerna
Skaffa dig en strålande vacker hud med hjälp av kemisk peeling. - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Kemisk peeling, eller syrapeeling som den även kallas, ger dig en strålande hy. Den tar bort döda hudceller, motverkar orenheter och gör din hy jämnare. Att exfoliera är även grunden till en snygg brun utan sol som håller längre. Här får du 5 tips!

I denna artikel förekommer det kommersiella länkar

En kemisk peeling kan skapa magiska förändringar på din hud. Den kan minska linjer, rynkor, akneärr, mörka fläckar och ojämn hy. Dessutom är den perfekt att exfoliera huden med innan du ska lägga en snygg fuskbränna. Här får du tips på några riktiga superprodukter!

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

En storfavorit hos många! Det här är en kemisk peeling som innehåller AHA och BHA-syror som tillsammans tar bort orenheter, jämnar ut din hud och ger den mer lyster. Dessutom ska den vid regelbunden användning förbättra huden struktur och minska fina linjer. Klicka hem den här för bara 100 kr!

Mizon 8% AHA Peeling Serum

Ett peeling serum med papayaextrakt och 8% AHA-syra som effektivt tar bort döda hudceller och förbättrar hudens textur. Dessutom ger den dig en jämnare hudton genom att reducera pigmentförändringar och mörka fläckar från acneärr. Klicka hem den här för 289 kr!

Biodroga MD Cleansing Skin Refining Peeling

En kemisk peeling från det medicinska hudvårdsmärket Biodroga. Peelingen innehåller ett naturligt AHA-komplex som förnyar hudytan, löser upp orenheter och tilltäppta porer. Redan efter första användningen ska fina linjer ha reducerats och huden se både jämnare och fastare ut. Klicka hem den här för 439 kr!

PRIORI Adaptive Core Formulas LCA Smart Peel Pads

Peeling i form av pads  – smidigare än såhär blir det inte! De färdigdoserade padsen är enkla att använda och behöver inte sköljas av. Med hjälp av AHA-syror tar de effektivt bort döda hudceller och gör din hud både ljusare och fräschare. Drömmen för alla latmaskar! Klicka hem där här för 695 kr!

Glamglow SUPERSERUM™ 6 Acid Refining Treatment

Ett superserum som lever upp till sitt namn. Den innehåller både AHA, BHA och PHA-syror som gör din hud vacker på ett kick. En djup exfoliering som tar bort döda hudceller, främjar cellförnyelsen och jämnar ut hudtonen. Dessutom lämnar den huden återfuktad med hjälp av hyaluronsyra. Köp här för 620 kr!

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är egentligen ett samlingsnamn för olika syrabehandlingar. Syrorna jämnar ut hudens struktur, ger spänst och framför allt en fantastisk lyster. Kemisk peeling passar alla oavsett hudtyp, det gäller bara att använda sig av rätt syra. Några av de hudproblem som kemisk peeling är extra bra för är fet/oren hud, förstorade porer, linjer/markeringar, solskadad hud och pigmenteringar. Men du behöver inte ha några hudproblem för att använda dig av kemisk peeling, det är en bra behandling för alla som vill förbättra utseendet på sin hud.

Är kemisk peeling bättre än mekanisk peeling?

Mekaniskt peeling innehåller skrubbkorn och är en mer aggressiv form av peeling. Den passar bra om du har en tjock och tålig hud. Har du en lite mer tunn och känslig hud kan de små skrubbkornen lätt skapa små rispor och sår i huden. Mekanisk peeling passar bra då du vill ta bort döda hudceller på ytan. Men om du vill få en djupare exfoliering och även jobba med cellförnyelse så är en syrabehandling bättre.

Vad är skillnaden mellan AHA, BHA och PHA-syra?

Det är inte lätt att hålla isär alla beteckningar och veta vad de står för. Men för att du ska få det resultatet du önskar är det viktigt att du väljer en produkt med rätt syra i. Det är lätt att tro att de är väldigt lika varandra då det bara skiljer en bokstav mellan dem. Men låt inte det lurar dig! Syrorna har olika styrkor och egenskaper. Här reder vi här ut vad som skiljer dem åt.

AHA-syra (Alpha Hydroxy Acid)

AHA är den vanligaste gruppen av syror. Den utvinns från sockerrör, frukt, mjölk eller nötter. AHA-syror är bra för att behandla ojämn hy, pigmenteringar och rynkor. De vanligaste AHA-syrorna är glykolsyra (glycolic acid) och mjölksyra (lactic acid). Glykolsyran tränger djupt ner i huden och är extra bra på att reparerar rynkor och solskador. Är man lite känslig i huden kan den dock vara lite för stark, då fungerar mjölk och mandel-syrorna bättre eftersom de är mildare.

BHA-syra (Beta Hydroxy Acid)

BHA-syra kallas även salicylsyra och utvinns från salicin – ett antiinflammatoriskt medel från pilbark. Salicylsyran kan tränga ner i porerna och lösa upp fett, därför är den speciellt bra för oren hud. Syran hjälper till att avlägsna orenheter, tilltäppta porer och jämnar ut huden. Då den är relativt mild passar den även bra för rosacea och akne-hud.

PHA-syra (Poly Hydroxy Acid)

PHA-syran fungerar som AHA-syran men är mycket snällare mot huden. Den har större molekyler i sig vilket gör den mildare – på så sätt är den ett bättreval för dig som har känslig hud. Men bara för att syran är snällare så är den inte mindre effektiv. PHA-syra binder fukt samtidigt som den exfolierar huden på djupet.


Läs även:
Bra ansiktsserum för torr hy och blandhy – billigt till lyx!
Brun utan sol: Bli brun snabbt – stor guide och bästa tipsen
Kemisk peeling och syra i hudvård: Så säger experten om trenden