Naturlig hudvård: Så gör du egna hudvårdsprodukter

naturlig hudvård, egen hudvård
Att göra egen hudvård behöver inte vara svårt. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Hudvård kan vara dyrt och kännas som en onödig utgift. Dessutom kan det innehålla ingredienser som är svåra att förstå. Modette visar hur du kan göra egen naturlig hudvård – med ingredienser som du säkert redan har hemma.

Om du upplever att det är svårt att navigera inom hudvårdsdjungeln är du inte ensam. Produkterna får allt längre listor med ingredienser och svåra begrepp. Behöver man verkligen alla dessa olika syror som marknadsförs just nu? För dig som vill ha naturlig hudvård går det faktiskt väldigt bra att göra dina egna krämer och masker. Modette förklarar hur du gör och vad du behöver!

5 recept för naturlig hudvård – du kan göra hemma

1. Ansiktsskrubb med vanilj

Många känner nog till att socker kan fungera väl i en skrubb. Men till ansiktet kan strösocker vara alldeles för grovt och skada huden – därför ska du i detta recept använda florsocker. 

Du behöver:

 • 1 1/2 msk Florsocker
 • 1 1/2 msk Mandelolja, Jojobaolja eller Aprikoskärnolja
 • Nypa vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna i en skål och applicera skrubben på ansiktet. Massera försiktigt in skrubben i huden och skölj sedan av med ljummet vatten. 

2. Mjukgörande salva

Gör en egen naturlig salva som kan användas till mycket – exempelvis torra läppar eller torra händer. Den går supersnabbt att göra och innehåller bara 3 saker!

Du behöver:

 • 1/2 dl Mandelolja
 • 1 msk Avokadolja
 • 10 g Bivax

Värm upp ingredienserna försiktigt genom att göra ett vattenbad i en kastrull. Använd en värmetålig skål och rör om. Voilá! Du har precis gjort din egna mjukgörande salva som kan användas till torra läppar, händerna eller fötter. Häll upp salvan i en glasburk så håller den i några veckor. Tips! Diska ur en gammal glasburk du redan har hemma – så slipper du lägga pengar på att köpa en ny. Dessutom är det väldigt miljövänligt att återanvända. 

3. Ansiktsmask som ger lyster

Trött och glåmig hy? Skapa lyster i ditt ansikte igen med den här enkla ansiktsmasken! 

Du behöver:

 • 1/2 banan
 • 1 msk färskpressad apelsin
 • 1 msk honung 

Mosa bananen och blanda ner resten av ingredienserna. Låt masken verka i 20 minuter och torka sedan bort den med en ren handduk. Enkelt och smidigt!

4. Fina läppar med egen läppskrubb

En del av hemligheten bakom fina fylliga läppar ligger i exfoliering. Genom att massera läpparna med en läppskrubb ökar du blodcirkulationen och får ett fylligare "put". Skrubben gör även läpparna lena och mjuka – vem vill inte ha det?

Du behöver:

 • 1 tsk strösocker
 • 1 tsk arganolja eller mandelolja

Blanda ingredienserna i en skål och applicera på läpparna. Skrubba försiktigt och avsluta med en mjukgörande salva – kanske den som vi tipsade om innan?

5. Ansiktsrengöring med kokosolja och honung

Kokosolja är en riktig mirakelprodukt. Det avlägsnar enkelt smink och orenheter – samtidigt som det verkar återfuktande. Här kommer ett enkelt recept på naturlig hudvård som rengör. Honungen har antinflammatoriska egenskaper medan äppelcidervinägern rengör på djupet. 

Du behöver:

 • 2 msk kokosolja
 • 6 msk honung 
 • 1 msk äppelcidervinäger

Värm upp kokosoljan samt honungen i en mikro i ca 10 sekunder. Blanda mer vinägern – sen är det klart! Ansiktsrengöringen får bort alla orenheter, till och med vattenfast mascara. 

Artikelbild: Pexels

Mer: 

Återfuktande och uppfriskande – 6 face mists att spana in

Guide: Allt du behöver veta om micellärt vatten