I denna artikel förekommer det kommersiella länkar
Olfaktiva kategorier är kort och gott olika kategorier som används för att gruppera och urskilja olika typer av parfym. De olfaktiva kategorierna kan även kallas för parfymfamiljer. Vissa dofter kan kategoriseras in i fler än en familj, om doften exempelvis innehåller toppnoter och hjärtnoter från en familj, men basnoter från en annan familj.
Låter det fortfarande rörigt? Häng med så djupdyker vi och benar ut hur det egentligen går till när man grupperar parfymer i olfaktiva kategorier.
Hur många parfymkategorier finns det?
Man kan egentligen kategorisera parfymer i oändligt många olika typer av dofter. Det finns ingen standard för hur parfymer ska klassificeras, så därför har parfymer kategoriserats enligt de parfymtypiska termer som parfymörer använder sig av för att beskriva dofterna. Dessa är de traditionella olfaktiva kategorierna som komponerades på 1800-talet och som än i dag är de mest vanliga familjer som används för att gruppera parfym. Det finns även moderna olfaktiva kategorier som kommit till mycket senare, faktiskt så sent som efter 1945, men som till stor del bygger på traditionella kategorierna.
De traditonella olfaktiva kategorierna
De traditonella kategorierna är nio stycken och du hittar dem alla här nedan. Den doft som är mest framträdande i sammansättningen avgör vilken familj en parfym tillhör. Genom att lära sig de olika kategorierna kan du lära dig vilka typer av dofter som passar dig och din personlighet bäst.
Kategori 1: Blomdofter
Blomdofter är en av de största och äldsta doftfamiljerna. Det finns två olika typer av blomdofter; enkel blomdoft eller sammansatt blomdoft (som också kallas för bouquet). Parfym som domineras av doft från en enskild blomma benämns som enkel blomdoft. Sammansatt blomdoft är motsatsen, det vill säga dofter som innehåller flera blommor. Enkel blomdoft var den mest populära kategorin fram till 1900-talet.
Blommor återfinns ofta i både dam- och herrparfymer. Blomdofterna kan vara lätta, pudriga eller tunga. Det beror på hur de kombineras med andra noter. Lätta parfymer innehåller ofta friska frukt- och citrusdofter. Tunga parfymer innehåller ofta kryddiga orientaliska noter, läder- eller tränoter. Vanliga blommor som återfinns i parfym är jasmin, liljekonvalj, rosor, violer, nejlika, fresia och magnolia.
- Gucci Bloom EdP 30 ml – köp här.
- Viktor & Rolf Flowerbomb EdP 30 ml – köp här.
- Lancôme Poême EdP 30 ml – köp här.
Kategori 2: Orientaliska dofter
Orientaliska dofter, kallas även ibland för ambradofter, är också en stor parfymgrupp. Dessa präglas av ingredienser som vanilj, animaliska aromer, kryddor, blommor och trä. Med andra ord, de orientaliska dofterna kombinerar ofta andra doftfamiljer på ett intressant sätt. På 70-talet och 80-talet var dessa dofter extra populära. Huvudingrediensen mysk stod i fokus då och är fortfarande ett populärt inslag i dagens parfymer.
- Yves Saint Laurent Black Opium EdP 30 ml – köp här.
- Dolce & Gabbana The One EdP 30 ml – köp här.
- Van Cleef & Arples Ambre Imperial EdP 30 ml – köp här.
Kategori 3: Trädofter
Trädofterna kallas ibland även för boisés. De har gemensamt att de domineras av träaromer, såsom sandelträ, cederträ och patchouli. Trädofter kombineras ofta med blomdofter och orientaliska parfymer. De är extra vanligt förekommande i herrparfymer och doftar härligt av skog. Här har vi samlat några unisexdofter med tränoter och en damparfym.
- Jo Malone London Oak & Hazelnut Cologne 30 ml – köp här.
- Byredo Oud Immortel EdP 50 ml – köp här.
- Paco Rabanne Lady Million EdP 50 ml – köp här.
Kategori 4: Läder
Försök att föreställa dig doften av läder. Ett par nya skor, en läderväska eller lädersätena i en bil – visst doftar det härligt? Läderfamiljen består av maskulina dofter såsom honung, tobak, trä, tjära och läder. De kombineras ofta med orientaliska dofter.
- Gucci Pour Homme EdT 90 ml – köp här.
- Tom Ford Ombré Leather EdP 100 ml – köp här.
- Hugo Boss The Scent EdT 50 ml – köp här.
Kategori 5: Chypre
Chypre, alltså det franska ordet för Cypern är traditionellt dofter som består av en bergamott, ekmossa, patchouli och labdanum-kombination. Moderna chypredofter innehåller ofta inslag av animaliska aromer såsom mysk eller amber. Modehusen Giorgio Armani och Fendi har gjort sig kända för parfymer i denna doftgrupp. Doften fick sitt namn från en parfym som lanserades år 1917 och hade namnet Chypres.
- Gucci Guilty Pour Femme Love Edition EdP 50 ml – köp här.
- Giorgio Armani Sì Fiori EdP 30 ml – köp här.
- Chloé Nomade Absolu EdP 30 ml – köp här.
Kategori 6: Fougère
Den här doftgruppen är också uppkallad efter en specifik parfym, nämligen Houbigants doft Fougère Royale. Typiskt för dessa dofter är en bas av lavendel, kumarin och ekmossa. Det är vanligt förekommande ingredienser i herrparfymer. Den mytomspunna parfymer Old Spice är ett exempel på en fougèredoft.
Kategori 7: Aldehydiska dofter
Aldehydiska dofter är syntetiskt framtagna dofter som skapas med hjälp av så kallade aldehyder, ett ämne som inte finns naturligt. Doften av detta ämne sägs påminna om ett nyligen utsläckt stearinljus. Damparfymen Chanel N° 5, som också sägs vara världens mest kända parfym, var den första aldehydparfymen som någonsin sålts.
Kategori 8: Kryddiga dofter
De kryddiga dofterna kan kategoriseras som en undergrupp till andra olfaktiva familjer, såsom trä- och ambrakategorin som kan ha kryddiga inslag. Kryddiga dofter innehåller, precis som namnet antyder, dofter av kryddor. Kanel, muskot, peppar och kardemumma är några av de vanligaste kryddorna som återfinns i parfym. Kryddorna är kända för att dofta både ljuvligt och spännande. Framförallt kittlar de våra sinnen och minnena förknippade med dessa kryddor.
Kategori 9: Aromatiska dofter
De aromatiska dofterna tillhör också en undergrupp och används för att beteckna parfymer som har inslag av örtkryddor. Det vill säga kryddor som ofta används vid matlagning, såsom timjan, salvia, mynta eller rosmarin. Tonkabönan har också en aromatisk doft, som är särskilt populär just nu, och som inkluderas i den aromatiska doftfamiljen.