Foundations, mascara och puder – så länge håller ditt smink

Smink, hållbarhet
Hur länge håller ditt smink? Ta reda på det här! - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Har du koll på hur länge ditt smink egentligen håller sig fräscht och när det är dags att byta ut det? Efter ha läst det här kommer du troligen behöva ta en titt i din sminkväska och börja rensa...

Många använder smink till vardags, men vi glömmer alldeles för ofta bort att tvätta borstar och ha koll på när sminket egentligen har blivit för gammalt. Kanske är det dags att ta tag i detta nu? Här listar vi hur länge de vanligaste skönhetsprodukterna faktiskt håller. 

Foto: Unsplash


Mascara – håller 3 månader

Med mascaran bör man se upp! Då borsten är nära ögonen, som är extra känsliga, bör den bytas ut var tredje månad. Om man drabbas av en ögoninfektion ska man inte ens fundera på att ha kvar mascaran – då finns risken att man får tillbaka problemen.

Krämprodukter – håller 6 månader

Smink som är i krämform är mer känsliga för att bilda bakterier. Börjar till exempel din rouge ändra konsistens eller färg? Då är det dags att göra sig av med den! Ofta brukar krämprodukter hålla sig bra uppåt sex månader. 

Foundation – håller upp till 1 år

Det finns hundratals olika foundations i butik idag och i regel håller de inte så mycket längre än ett år. Är det olja och vatten i din produkt kan den också lättare utsättas för bakterier.

Solpuder och vanligt puder – håller upp till 2 år

Ja, ett puder som är fast håller ganska länge – och tur är väl det! Använd en bra borste som du tvättar då och då för att undvika smuts.

Läppstift – håller 2 år

Om du inte har slarvat med locket kan ditt läppstift hålla sig upp till två år, annars finns det risk att det torkar ut.


Lady Gaga har uppmärksammats i media på senaste tiden då hon slog igenom från filmen "A star is born". Tidigare har vi sett henne i många olika utstyrslar och peruker, men om du är ute efter hennes ljusa och kalla blonda färg bör du ta en titt i videon. Hennes hårstylist Frederic Aspiras avslöjar vilken hårmask som hon använder (och den är dessutom ganska prisvärd!)

Mer:

Håraccessoarer du måste ha våren 2019 – från 10 kronor

5 grymma knep – så förhindrar du kluvna toppar