Hen vinner "Idol" 2022 – enligt oddsen

Hen vinner "Idol"- enligt oddsen
Enligt oddsen vinner Nike Sellmar "Idol" 2022. - Foto: Pontus Lundahl / TT, STELLA Pictures/Göran Granlund, Pontus Lundahl / TT
Dela på Pinterest
Nike Sellmar vinner "Idol" – enligt oddsen hos spelbolagen. Men den solklara favoriten har en egen favorit. – Jag skulle bli så stolt och glad om Albin vann. Jag tycker att det är lika roligt om han vinner som om jag själv gör det, säger hon.

Det är en rutinerad 27-åring, utbildad på Musikhögskolan i Piteå med musiken som yrke, som möter en 19-årig tennisspelare från Sigtuna i årets "Idol"-final. När Albin Tingwall sökte in till programmet hade han aldrig stått på en scen eller sjungit inför publik.

– Jag hade bara hållit på med musik i åtta månader och tänkte se om jag ville fortsätta med det eller om det vore bättre att satsa på tennisen. Jag trodde inte ens att jag skulle få en guldbiljett och nu står jag här i final. Det är helt sjukt, säger han.

Drabbades av infektion

För några veckor sedan drabbades han av en infektion och har gått på antibiotika under de två senaste fredagsfinalerna, men inför den stora urladdningen i Tele2 Arena är han återigen på banan.

– Jag fick en infektion i ett sår på armen och så fick jag hög feber. Det var precis innan kvartsfinalen, jag mådde inte jättebra. Men nu är kroppen hel igen, det är mer det mentala som jag fortfarande jobbar på. Jag och Nike har försökt tänka på annat, åkt i väg och spelat biljard och bowling för att skingra tankarna, säger han. 

Nike vinner – enligt oddsen

TT: Hur gärna vill du vinna "Idol"?

– Jag har ju hamnat mot Nike, så ser det inte jätteljust ut med en vinst för mig. Jag vill verkligen vinna, men jag försöker att hålla nere de tankarna eftersom oddsen inte talar för det. Det är bättre att jag tänker så än att jag blir besviken.

Nike Sellmar har vecka efter vecka hyllats av juryn. Hennes mix av rock, country och "norrländskt väsen" (enligt Pär Lernström) verkar även ha gått hem i stugorna. Hon är inte särskilt nervös inför att möta en ännu större publik i den stora arenan.

– Jag njuter av tillvaron just nu, vad som än händer så kommer jag vara så fantastiskt nöjd och glad och lycklig. De gångerna som jag har känt av nervositet är när jag har kört lite mer utmanande shownummer. Själva sången känns alltid bra, det är mer nervöst när jag måste bjuda på en show.

TT: Hade du trott att du skulle komma till final?

– Absolut inte. Inte en endaste liten cell i kroppen trodde det här, vilket gör det jättemäktigt.

Att hennes motståndare blev just Albin Tingwall är hon inte förvånad över, säger hon.

– Jag hade mina aningar om Albin ganska tidigt. Han är så talangfull, men fattar det inte själv, vilket är otroligt irriterande. Han har ett gehör som få och lär sig saker snabbt. Jag har hjälpt honom lite med sången under resans gång och coachat honom. Det har bara varit en fröjd att få stötta honom – och han har stöttat mig också.

Ett naturbarn

Albin Tingwall har också varit en av juryns favoriter. Bland annat har Kishti Tomita kallat honom "ett naturbarn".

– Det är kul att de gillar det jag gör, men det man inte ser är hur mycket jag har jobbat bakom kulisserna. Jag är väldigt otrygg på scen och har ingen sångteknik, så jag har tränat otroligt mycket sång och koreografi. När folk ser mig på fredagarna så tror de säkert att jag är så där bra, men det krävs otroligt mycket arbete.

Trots att "Idol" kan vara en utmattande upplevelse för den ovana vill Albin Tingwall förtydliga att han inte ångrar en sekund att han tackade ja.

– Det jobbigaste har varit mitt självförtroende, vilket har gjort att jag har haft en dålig inställning och varit väldigt nervös. Men jag ska inte säga att något i Idol har varit dåligt, jag har ju levt min dröm och insett att musik är det jag vill hålla på med i framtiden.

Fakta: Låtarna i "Idol"-finalen

Låt 1: Eget val (En ny låt för publiken och Idolen)

Nike Sellmar – "Happier than ever" av Billie Eilish

Albin Tingwall – "Falling" av Harry Styles

Låt 2: Da capo (En favorit i repris från säsongen)

Nike Sellmar – "Make you feel my love" av Bob Dylan

Albin Tingwall – "It must have been love" av Roxette

I slutstriden framför idolerna vinnarlåten "Anything you say", skriven av Ola Svensson, Jonas Jurström och Viktor Crone.