Hjälp, vi har slutat ligga – 4 knep för ett bättre sexliv

Ett par som tappat gnistan i sovrummet
Tips för ett bättre sexliv - Foto: Envato.com
Dela på Pinterest
Sexlivet i ett förhållande går upp och ner vilket är helt normalt. Men det finns knep att ta till om man vill hetta upp förhållandet, har du hört om texting?

I ett förhållande är det naturligt att sexlivet varierar. I början kanske man ligger konstant, och senare gör man det kanske inte alls vissa perioder. Det är knappast ovanligt, men om den ena känner större lust än den andra kan det förstås vara mindre roligt. Det kan också vara så att man faktiskt vill ligga oftare, men inte känner någon lust, och då finns det en hel del saker att göra för att försöka öka lusten.

Tips för par som slutat ligga med varandra

Här har vi samlat ihop alla våra bästa tips för ett bättre sexliv. Lyssna på varandra, var ärliga och ge er båda chansen att prova på något nytt och spännande i sovrummet. 

Knep för ett bättre sexliv: Sexting

Begreppet sexting är en kombination av ”sex” och ”texting”, där man med texting syftar till att skicka sms. Att sexta handlar helt enkelt om att skicka sexiga sms eller bilder. Det här kan verka onödigt i ett förhållande, men det kan faktiskt vara här som det behövs allra mest. 

Läs mer om hur du börjar med sexting här. 

Sexting kan användas på olika sätt. Ofta används det som ett slags förspel, där man under dagen skickar sexiga sms och hetsar upp varandra. Det kan vara när båda är på jobbet till exempel, och i bästa fall leder det till att man otåligt väntar på att ses igen senare under dagen.

Knep för ett bättre sexliv: Överraska din partner

Att överraska sin partner kan vara ett effektivt sätt att få igång sexlivet igen, och det här kan göras på olika sätt. Antingen kan man helt enkelt uppvakta sin partner mer än tidigare, vilket kan väcka både känslor och passion. Man kan även överraska varandra sexuellt på olika sätt: ta initiativ om man brukar låta partnern göra det, förföra sin partner på en oväntad plats, beställa hem lite sexleksaker eller föreslå att testa något nytt – rollspel, bondage eller vad man än är nyfiken på.

Knep för ett bättre sexliv: Dirtytalk

Om man inte har testat dirtytalk tidigare kan även detta vara ett effektivt sätt att väcka sexlusten. Dirtytalk handlar helt enkelt om att prata snuskigt med varandra innan eller under sexet. Det här kan göras på olika sätt, och det viktigaste är att det blir så naturligt som möjligt. Att använda snuskigare ord än vad man är bekväm med gör det förmodligen bara obekvämt och krystat, vilket inte är särskilt sexigt. 

Generellt kan man säga att dirtytalk brukar handla om två saker: Att berätta hur man vill ha det, och att berätta vad man upplever, men på ett sexigt sätt. Det som kan göra dirtytalk svårt är att det måste komma naturligt, det kan inte tvingas fram. Det här kan kännas omöjligt, men det är det faktiskt inte. Fundera över vad du vill säga till din partner där och då – kanske vill du berätta hur skön han eller hon är, hur bra din partner är på det ni gör eller hur upphetsad du är till exempel.

Läs mer om dirty talk här.

Acceptera att sexlivet är olika bra i olika perioder i livet

Det finns förmodligen inte ett enda långvarigt förhållande där sexlivet ser likadant ut exakt hela tiden. I perioder minskar lusten av olika anledningar – det kan vara på grund av stress, hormoner, mediciner, sjukdom, trötthet eller något helt annat. Ibland går det att göra något åt det som orsakar bristen på lust, andra gånger blir det bättre av sig själv efter en tid. 

Det viktigaste är att acceptera att det är såhär det är. Det är inte konstigt, och det är okej att ha en period utan sex trots att man är i ett förhållande. Om svackan blir långvarig kan det dock vara en bra idé att ta reda på vad som orsakar den, och vad man kan göra åt det.

Fler tips för ett bättre sexliv

Det kan vara svårt att hitta tillbaka till den fysiska närheten i ett förhållande om den har försvunnit. Här är några tips som kan hjälpa ett par att återuppta den fysiska närheten:

  1. Prata om orsakerna till att ni slutat ligga med varandra. Det kan vara en bra idé att sitta ner och prata om vad som har hänt och varför ni har tappat den fysiska närheten.
  2. Gör det till en prioritet att återuppta den fysiska närheten. Det kan vara lätt att sätta andra saker före den fysiska närheten, men det är viktigt att göra det till en prioritet att återuppta den fysiska närheten för att stärka relationen.
  3. Försök att skapa en romantisk stämning. Ljus, musik och en trevlig middag kan bidra till att skapa en romantisk stämning.
  4. Försök att vara öppen och kommunicera om vad ni gillar och inte gillar. Det kan vara svårt att återuppta den fysiska närheten om en av er känner sig obekväm eller inte gillar vad den andra gör.
  5. Var inte rädd för att söka professionell hjälp. Om ni fortfarande har svårt att återuppta den fysiska närheten trots att ni har försökt olika saker kan det vara en bra idé att söka professionell hjälp för att få mer specifik rådgivning.

Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta tid att återuppta den fysiska närheten och att det är viktigt att vara tålmodig och försöka vara öppen och ärlig med varandra under processen.