Påsar under ögonen: 5 enkla tips

Påsar under ögonen: 5 enkla tips
Påsar under ögonen: 5 enkla tips. - Foto: cottonbro studio/pexels
Dela på Pinterest
Här hittar du fem tips på hur du kan motverka påsar och mörka ringar under ögonen för att få en piggare look!

Många av oss har svårt att få bukt på våra påsar under ögonen, speciellt under den torra och kalla vintern. Ibland kan det kännas hopplöst när man känner sig puffig och mörk under ögonen även fast man kanske sover bra om nätterna. För att förhoppningsvis hjälpa dig har vi en lista med fem tips.

Varför får man påsar under ögonen?

Påsar och mörka ringar under ögonen kan bero på många saker. Bland annat kan sömnbrist vara en anledning, men det kan också vara genetiskt. När man får påsar beror det på att mycket vätska samlats under ögonen som skapar en svullnad. Huden är mycket tunn och känslig runt ögonen och består av många blod- och lymfkärl som innehåller mycket vätska.

Några andra vanliga anledningar är:

  • Stress

  • Åldrande

  • Allergier

  • Vätskebrist

  • Dina specifika ansiktsdrag

  • Förändring av pigment efter solexponering

Läs mer:Vilket läppstift passar mig?

5 enkla tips mot påsar och mörka ringar under ögonen

1. Kyl ned huden

För detta tips kan du köpa en kräm som ger en kylande effekt, men vill du inte lägga massor av pengar på krämer finns det andra alternativ. Förvara ögonmasker i kylen och lägg under ögonen när du vaknar, eller använd skivad gurka från kylskåpet. 

2. Förbättra din sömn!

Med en försämrad sömn ökar du även kroppens stressnivå, vilket är två anledningar till att man kan få påsar och ringar under ögonen. Försök förbättra din sömnrutin så kommer du att märka resultat över tid.

3. Skydda dig mot solen

Är du en soldyrkare och passar på att sluka upp all D-vitamin som det bara går så är det väldigt viktigt att du använder skyddande SPF runt ögonen – helst på hela kroppen! Solen strålar kan skapa pigmentförändringar i huden som kan göra att den tunna och känsliga huden under ögonen blir mörk.

4. Minska salt- och alkoholintaget

Med mycket salt i kroppen binder den mer vätska och kan skapa svullnad vilket i sin tur kan göra så att du får påsar under ögonen. Alkohol skapar uttorkning och kan också bidra till påsar under ögonen. Drick mycket vatten för att behålla en bra vätskebalans i kroppen!

5. Undvik mycket smink under ögonen

Om du ska sminka dig och dina påsar/mörka ringar under ögonen kan det vara bra att tänka på att inte applicera för mycket concealer eller foundation. Ofta kan lager av smink göra att påsarna och de mörka ringarna syns ännu mer. Prova istället en starkare läppfärg som drar uppmärksamheten till läpparna och neutraliserar den mörka färgen under ögonen.

Läs mer: Serum med hyaluronsyra som återfuktar på djupet