Tips för att få håret att växa snabbare och starkare

Hur mycket växer ditt hår per månad?
Hur mycket växer ditt hår per månad? - Foto: Ayo Ogunseinde/Unsplash Daniel Apodaca/Unsplash
Dela på Pinterest
Här får du reda på hur snabbt ditt hår på huvudet faktiskt växer varje månad, samt 5 enkla tips på hur du kan få ditt hår att växa snabbare!

Ibland kan det kännas som att det tar 100 år att få håret sådär långt och härligt det var innan man fick idéen att klippa av det, men faktum är att det växer ganska snabbt. Så hur snabbt växer håret? 

Så fort växer ditt hår per månad

Det kan såklart variera från person till person men i genomsnitt ökar längden hår på huvudet med hela 11 - 16 millimeter per månad. 

Vårt hår på huvudet är det som växer snabbast på hela kroppen (även om det känns som att håret på benen växer ut efter en halv dag) men det kan vara väldigt olika per person beroende på både gener, kön och ålder. Det kan också bero på vart du bor, vill du att håret ska växa snabbare kanske du ska börja fundera på att lämna Sverige för varmare breddgrader. I värmen ökar blodtillförseln till hårsäckarna och skapar snabbare hårväxt. 

Hur får jag mitt hår att växa snabbare?

För den som kanske inte har lust att flytta till Spanien har vi samlat några lite lättare tips att följa för att öka hårväxten snabbare. 

  • Återfukta! Använd en hårinpackning som innehåller återfuktande ämnen och näring. Rådfråga din frisör om vilken som passar till just din hårtyp.
  • Ät hälsosamt. Din kost är inte bara viktig för kroppen, håret påverkas också av vad du äter. Forskning har visat att endast 12 centimeter av att hårstrå behövs för att kunna se en människas levnadsstil det senaste året och desto hälsosammare kost, desto bättre mår håret. (Källa: Karolinska Institutet)
  • Testa kosttillskott. Nu för tiden finns mängder av kosttillskott som kan hjälpa håret att växa snabbare. Gör noggrann research innan du köper något och se till att det är ett pålitligt märke.
  • Massera hårbotten. Genom att stimulera hårsäckarna ökar blodtillförseln vilket hjälper håret att växa. Passa på att ge din hårbotten en rejäl massage i samband med schamponering så ser du till att även få bort all smuts.
  • Använd värmeskyddBåde solens och stylingverktygens höga värme sliter mycket på håret så det är viktigt att du ser till att skydda det så mycket som möjligt. 

Här är tips på produkter som är bra när du vill få långt hår snabbt!