Förbättra din hälsa med granatäpple – 5 anledningar till att äta frukten regelbundet

Granatäpple är nyttigt! - Foto: Envato.com
Dela på Pinterest
Visste du att granatäpple är nyttigt? Upptäck alla hälsobringande egenskaper hos granatäpple och hur de kan bidra till att förbättra din hälsa!

Granatäpple är en populär frukt som anses vara mycket nyttig. Med sin saftiga konsistens och söta smak har granatäpple blivit en favorit bland hälsomedvetna personer över hela världen. Men vad gör egentligen granatäpple så hälsosamt?

Därför är granatäpple nyttigt

  1. Full av antioxidanter
  2. Kan bidra till en sund hjärna
  3. Bra för hjärtat
  4. Kan hjälpa till att förebygga cancer
  5. Stödjer matsmältningen

Granatäpple är full av antioxidanter 

En av alla anledningarna till varför granatäpple anses vara så nyttigt är dess höga innehåll av antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppens celler mot skadliga fria radikaler och kan därmed bidra till att förebygga sjukdomar och åldrande.

Granatäpple kan bidra till en sund hjärna 

Forskning har visat att granatäpple kan ha en positiv effekt på hjärnans hälsa. En studie från 2017 publicerad i tidskriften Nutrients visade att granatäppleextrakt kan förbättra kognitiv funktion och minnesprestanda hos äldre personer.

Läs mer: 8 anledningar till att dricka grönt te

Granatäpple är bra för hjärtat 

Granatäpple innehåller polyfenoler, en typ av antioxidanter som kan ha en positiv effekt på hjärthälsan. Enligt en studie från 2004 publicerad i American Journal of Clinical Nutrition kan granatäpplejuice minska risken för hjärtsjukdomar genom att motverka oxidation av LDL-kolesterol.

Granatäpple kan hjälpa till att förebygga cancer 

Flera studier, bland annat en studie från 2006 publicerad i tidskriften Clinical Cancer Research, har visat att granatäpple kan ha en skyddande effekt mot vissa typer av cancer, inklusive bröst-, prostata- och tarmcancer. Detta tros bero på granatäpplets höga innehåll av antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar.

Granatäpple stödjer matsmältningen

Granatäpple innehåller kostfiber, vilket kan bidra till att förbättra matsmältningen och reglera tarmrörelserna. Dessutom innehåller granatäpple polyfenoler som kan ha en antiinflammatorisk effekt på mag-tarmkanalen.

Granatäpple en alltså en hälsosam frukt som är full av antioxidanter och kan ha en positiv effekt på hjärnans hälsa, hjärthälsan, matsmältningen och förebyggande av cancer. Så nästa gång du funderar på att lägga till en ny frukt i din diet, överväg granatäpple för dess hälsosamma egenskaper!

Läs mer: Nyttig bananpannkaka - recept!