Marika Carlsson

Marika Carlsson är född år 1973 och är en svensk komiker. 

Marika föddes i Etiopien med namnet Aychesh Negato och hittades lämnad i ett dike under hennes första år i livet - då nästan livlös. Hon fick vård och efter två år blev hon adopterad till Sverige där hon fick namnet Marika Carlsson. Efter hennes första år i Mönsterås flyttade familjen till Lund. Där gick Marika i skola och hon började studera teologstudier för att sedan arbeta som undersköterska. Senare började hon arbeta som standup-komiker. 


Marika har bland annat medverkat i "100%" på TV4 och "Stockholm Live". Våren 2009 medverkade hon i tv-programmet "Grillad" och hösten 2010 i "Parlamentet". 


Åren 2010-2014 turnerade Marika med sin självbiografiska stand up-föreställning "En negers uppväxt" som utgår från hennes egna upplevelser och erfarenheter som adoptivbarn och vuxen. Där ingår mobbning, rasism, identitetssökande och komiska händelser. Marikas val av titel på föreställningen väckte mycket uppmärksamhet. Hon blev utsatt för många hot och blev till och med anmäld till Justitiekanslern för "hets mot folkgrupp". Komiskt tycker många, och det kommenterade hon i föreställningen på ett komiskt sätt med förklaringen att det var så hon blivit tilltalad och tillropad under hela sin uppväxt. 


År 2006 och 2012 utsågs Marika på Svenska Stand up-galan till "Årets kvinnliga komiker". 


År 2012 var Marika värd i "Sommar i P1".


Åren 2014-2016 ledde hon radioprogrammet "Marika i P4". Förutom det håller hon föreläsningar om bland annat konsten att framträda, kroppsspråk och livsinspiration. 


År 2019 är Marika programledare för Melodifestivalen tillsammans med Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Eric Saade. 


Idag bor Marika tillsammans med fästmön Maria Sander i Vällingby utanför Stockholm. Paret har varit tillsammans i cirka fem år och har varit förlovade i ungefär 1,5 år. 

Bild: Stella Pictures

1