Mest läst

Är valborgsmässoafton en röd dag? Här är svaret!

Dela på Pinterest
Snart är det valborgsmässoafton, närmare bestämt den 30 april, men är det en röd dag eller måste man ta ledigt från jobbet? Vi svarar!

Snart är det återigen dags för valborgsmässoafton och vi undrar såklart: Är det en röd dag eller jobbar man? Nu reder vi ut vad som gäller på valborgsmässoafton.

Är valborgsmässoafton, den 30 april, en röd dag?

Nej, tyvärr är det inte en röd dag. Det anses inte vara en helgdag men på vissa arbetsplatser räknas valborgsmässoafton som en helgdagsafton, vilket innebär att du jobbar "halvdag".

Läs också: 5 tips på hur du kan fira valborg med vänner – på distans

I vissa undantag kan valborgsmässoafton vara en röd dag

Dagen efter valborgsmässoafton, första maj, är en helgdag och därmed en röd dag som du är ledig på. Om den första maj infaller en tisdag kommer måndagen räknas bort som en ledig klämdag. I år infaller den dock första maj på en lördag – så tyvärr ingen klämdag på valborg 2021!

Mer: Röda dagar 2021 – då ska du ta semester för att maxa ledigheten

Foto: Unsplash

Midsommar är inte heller en helgdag – varför är vi lediga då?

Midsommarafton är egentligen ingen röd dag, men enligt semesterlagen så anses det som en "allmän helgdag" och du är därmed ledig. År 2021 så infaller midsommarafton på en fredag.

Valborg innebär oftast fest, gemenskap och ett infirande av våren. Men inte för alla. Vissa kan inte hantera alkoholen – och har svårt att märka det själva. Se i videospelaren nedanför om du ligger i riskzonen och borde sluta dricka alkohol.

Mer:

Gjorde din partner det här på valborg så är det dags att göra slut