1. Ta kontrollen över dina fasta kostnader
Vad har du egentligen för fasta kostnader? Här ska dina mest essentiella kostnader vara såsom hyra, försäkringar, elräkning och så vidare. Därefter bör du skala ner och separera dina "nice to have" från dina "must haves". Du kanske känner att en prenumeration till en streamingtjänst är ett "must have", men att ha konton på Netflix, HBO och C-more kanske inte är nödvändigt. Detta är ett ypperligt tillfälle att upptäcka och skala ner saker du inte behöver, men också upptäcka saker du behöver.
2. Läs på och prisjämför
Nu har du koll på dina fasta kostnader. Men har du koll på vad du faktiskt betalar för? Ta ett varv och läs på om ditt mobilabonnemang, din hemförsäkring och ditt gymkort. Vad ingår egentligen? Kan ett annat företag erbjuda dig ett bättre pris? Nu är det läge att läsa på, förhandla och ta aktiva val.
3. Betala ditt framtida jag först
Sparande borde vara ett självklart "must have". Det bästa är ett kontinuerligt sparande med en fast summa som är inräknad i din budget. På så sätt minskar du risken för att dina drömmar uteblir och att du inte har ett månadssparande till ditt framtida jag och dina framtida mål. En vanlig rekommendation är att avsätta 10 procent av din nettolön till ett framtida sparande, varav 5 procent bör vara pensionssparande. Men kan du spara mer än så är det superbra!
4. Börja bygga på din buffert
Ditt första sparmål bör vara att säkerställa en buffert. Denna buffert ska verka som en mjuk luftmadrass att landa i när oförutsedda utgifter dyker upp. Har du en bra buffert blir din månadsbudget mindre sårbar och risken för ekonomisk stress och uteblivet sparande minskar. Men glöm inte att fylla på denna om du måste norpa!
5. Lev för det som blir över
Hur mycket pengar du har över till shopping och nöje bör avgöras utifrån hur mycket som blir över efter att du räknat bort dina "must haves". Du bör ändå kanske se över hur mycket det blir, behöver du verkligen ha x-antal tusen till shopping varje månad? Eller kan du minska det och öka ditt sparande till något annat roligt som en resa, större bostad eller en annan dröm? Så länge du är medveten om hur dina pengar allokeras kommer du snabbt uppleva en större ekonomisk trygghet och göra smartareval – både för ditt nutida och framtida jag.
Läs mer:
Vill du spara pengar? Följ dessa 8 enkla steg
5 ekonomiska mål alla tjejer i 20-års åldern borde ha
Foto: Shutterstock / Andersphoto