Bli mer självsäker – 10 saker du borde tänka på

Bli mer självsäker?
Bli mer självsäker? - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Vill du bli mer självsäker och våga ta för dig mer? Här listar vi tipsen som hjälper dig att få bättre självförtroende.

Bli mer självsäker

Fake it until you make it – ja, det funkar och till slut kommer du också tro på det! Tänk på hur den självsäkra versionen av dig själv skulle göra, se ut, tycka och tänka. Hur skulle hen agera i mötet, när något har blivit fel eller i en löneförhandling?

Här är några tips att spana in som kommer hjälpa dig att hitta din självsäkerhet. Men kom ihåg – detta är inget som plötsligt sker över en natt!

Läs också: 5 frågor att ställa dig själv för att öka din self love

1. Ta reda på vad du vill

För att komma någonstans måste du veta var du vill. Att ha tydliga mål för sig själv är därför superviktigt. Det är också viktigt att inte ha för stora mål, utan att blanda dina största drömmar med mer rimliga mål du faktiskt kan nå ganska snart. När du når ett av dina mål kommer du bli mer peppad på att ta dig vidare och nå ännu större mål.

2. Se allt som lärdomar

Vissa mål kanske blir svåra att nå och det kan då lätt kännas som ett misslyckandes. Men det är ingen fara! Det är genom att göra fel som vi lär oss. Ingen kan ha en spikrak väg i livet. Man måste ha både med- och motgångar för att lyckas. Se det som en lärdom i stället för ett misslyckande.

3. Visa din personliga stil

Lägg några extra minuter på morgonen för att hitta en outfit som passar dig och matchar ditt humör. Kanske platta eller locka håret eller varför inte köra på ett par färgglada läppar? Det är bevisat att vi tar för oss mer om vi känner oss bekväma och snygga i vår stil.

4. Var positiv

Det hjälper faktiskt! Det finns alltid en ljus sida av alla situationer. Om du tänker negativt så fort något inte går vägen är det lättare att börja tänka negativt om fler saker. Därför är det viktigt att försöka hålla humöret uppe och se det positiva i det som händer. Det kommer att ändra ditt perspektiv i livet och öka ditt självförtroende. Såklart har vi alla skitdagar men försök att vända en dålig dag. Det finns alltid något positivt att tänka på!

5. Trotsa din rädsla

Skrämmer det dig att ta kontakt med det där jobbet du vill ha, den där personen du är intresserad av eller är du rädd för att misslyckas? Våga gå emot din rädslor, då växer du och ditt självförtroende som mest!

6. Tro på dig själv

Hur ska någon annan kunna tro på dig om du inte tror på dig själv? Du är grym, glöm inte det. Ingen annan är som du och ingen besitter samma egenskaper som just du har, du är unik! Visa världen vem du är och vad du kan.

7. Peppa andra

Genom att peppa dina kompisar, syskon, föräldrar eller kollegor kommer du automatiskt peppa dig själv. En självsäker person med god självkänsla mår bra att att peppa andra medan en person som mår dåligt lätt trycker ner andra. Även om du mår bra eller mindre bra, börja peppa en person om dagen och jag lovar att det kommer ge dig en positiv boost på en gång.

8. Tänk på ditt kroppsspråk och hållning

Lite mer konkret då! Tänk på din hållning och ditt kroppsspråk. Ha ett öppet kroppsspråk, prata med händerna och var inte sluten. Tänk att en person står med armarna i kors med lite kutad rygg och en annan står rakryggad med axlarna bakåt – vem ser mest inbjudande ut till prat? Den andra såklart! Det påverkar mer än vad du tror, testa själv!

9. Fundera över hur du pratar

Hur du pratar med andra kan också avslöja hur pass självsäker du är. Hur du skriver eller talar kan faktiskt visa på osäkerhet eller mer självsäkerhet.

I vissa situationer, våga vara tyst och äg tystnaden! Detta är ett tips i löneförhandlingar. Istället för använda mellanord såsom "hmm" och "eeh" (när man ofta låter osäker) så säg det du önskar och invänta svaret i tystnad.

Läs också: 4 saker du kan begära på lönesamtalet – om chefen vägrar höja din lön

Be inte om ursäkt i onödan! Självklart ska du be om ursäkt om du gjort något fel men i många fall säger vi "jag är ledsen", "förlåt" i fel sammanhang. Ursäkta dig inte i onödan!

Ställ också frågor! Att våga fråga är ett tecken på att du är intresserad och vill veta mer – det är bara bra!

10. Våga ta egna beslut

Beslutsångest är vanligt och vi är vana vid att fråga många olika personer innan vi faktiskt bestämmer oss för något. Självklart kan man ta input från andra, men i slutändan är det du som ska leva med beslutet. Lita på din magkänsla och det som känns rätt – ju mer du vågar lita på dina beslut desto mer självsäker kommer du bli!

Har du beslutångest? Här är 6 handfasta tips som hjälper dig välja