Så gör du rent marmor – och det här får du inte använda på skivan!

Marmorbord
Ska du rengöra marmorbordet hemma? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att göra rent marmor och få bort fläckar från skivan är inte det lättaste. Det gäller att hålla efter och ta bort fläckarna direkt, och att undvika vissa medel.

Marmor är både lyxigt, trendigt, fint och riktigt svårt att sköta. Fläckar kan tränga sig ner i stenen, som då är omöjliga att få bort. Ibland kan det gå att slipa bort en fläck som vägrar gå bort, men om inte – ja, då är skivan faktiskt förstörd.

Så det gäller att hålla på koll hur man gör rent en marmorskiva, och vilka produkter man absolut inte ska använda sig av.

Rent generellt kan det vara bra att tänka på att citron, te och kaffefläckar är sånt som måste tas bort med en gång, för att undvika en flammig och fläckig marmorskiva. Även fett kan tränga sig ner relativt snabbt.

Så, desto fortare du tar bort fläcken – desto större chans är det att din skiva håller sig fin längre. Här är några tips du kan kan tänka på, enligt Stenskivor.se.

Läs också: Hur gör man med sticklingar? Så lyckas du med växterna

Ta bort fettfläckar

Fett eller oljefläckar är viktiga att få bort snabbt, ett enkelt knep är att ta lite aceton eller thinner på fläcken och sug sedan upp fettet med ett papper.

Svårare fläckar 

Du kan använda dig av en svamp, lite såpa och ljummet vatten. Men gnugga försiktigt så att inte svampen repar stenskivan! 

Fläckar som inte går bort

Det går att bleka marmor, och då alltså få bort vissa missfärgningar, det är lite risky men det går att göra med Klorin. Annars kan du också använda dig av pastametoden, där du blandar lösningsmedel och lite potatismjöl. Lägg pastan på fläcken och låt verka ett tag, tvätta sedan med vatten.

Medel du inte ska använda

Rengöringsmedel eller annat som innehåller glykolsyra, oxalsyra, ättiksprit, klorin, väteperoxid och kaustik soda kan skada din marmorskiva. Kolla därför noga på innehållsförteckningen när du handlar rengöringsmedel.

Medel du kan använda

Thinner, blyfri bensin, aceton, lacknafta, terpentin, t-röd och etylacetat är ämnen som inte skadar din stenskiva, alltså kan du göra rent den med dessa.

Läs mer:

Så inreder du minimalistiskt – inredningsdesignerns bästa tips