9 anledningar till varför din mens uteblir – utan att du är gravid

9 anledningar till varför din mens uteblir – utan att du är gravid - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Har din mens varit sen eller till och med utebliven på senaste tiden? Det behöver inte innebära att du är gravid utan kan bero på många andra faktorer.

1. Undervikt

Om din mens uteblir kan det vara kroppens sätt att signalera på att den inte mår bra. Det kan bero på att du väger för lite och är underviktig. När kroppen utsätts för påfrestning på annat håll, till exempel när den inte får energi i form av mat, så lägger den mer energi på att överleva än att se till att du får en ägglossning.

2. Glutenintolerans

Om du är eller har blivit glutenintolerans finns det en risk för att din menstruation försvinner. Vid glutenintolerans gör proteinet i gluten att det orsakas skador på tunntarmens slemhinna, detta bidrar i sin tur till att det kan bli en påfrestning för kroppen vilket kan ge en utebliven mens.

3. Överdriven träning

Om du tränar varje dag, inte låter kroppen vila mellan passen och kanske ändrar på din kost och äter mindre än vad du vanligtvis gör kan det leda till att du inte får din mens. Vanlig regelbunden träning gör så att du får behålla din mens, men det är den överdrivna träningen som inte är bra för dig. 

4. Preventivmedel

Om din mens är sen eller utebliven kan det bero på ditt preventivmedel. Dock är det vanligt att din mens uteblir om du precis bytt preventivmedel och kroppen inte vant sig än. Somliga preventivmedel gör även så att du får mindre mens. 

5. Övervikt

Precis som att undervikt kan orsaka att din mens uteblir kan även övervikt göra det. När kroppen förändras drastiskt och du blir överviktig producerar kroppen mer östrogen vilket kan påverka menscykeln. 

6. Oregelbunden mens

Om din mens uteblir behöver det inte ha en anledning, utan det kan bero på att din mens är oregelbunden. Vissa gånger kanske det är regelbunden medan den somliga gånger är oregelbunden. Då är det även svårt att veta när mensen egentligen ska komma. 

Bildkälla: Unsplash

7. Stress

Om du känner dig stressad eller orolig kan kroppen att påverkas negativt vilket kan leda till att din mens uteblir. När vi känner oss stressade så utsöndrar kroppen ett hormon som heter kortisol, detta hormonet kan göra så att vår menscykel påverkas.

8. PCOS 

Polycystiskt ovarialsyndrom innebär att du har små vätskefyllda blåsor, eller cystor, som sitter på ena eller båda äggstockarna. Detta kan även innebära att du har mycket testosteron i kroppen vilket gör att mensen uteblir.

9. Problem med sköldkörteln

Om du har problem med din sköldkörtel kan det innebära att din mens uteblir. Sköldkörteln har att göra med  vår ämnesomsättning och integrerar med andra system i kroppen som kan påverka hur vi och vår kropp mår.


Är du ändå orolig över att du kan vara gravid? I videon nedan har vi listat 11 tidiga tecken som tyder på en graviditet.

Läs mer:

5 dolda tecken på att du behöver mer sömn – som är svåra att upptäcka

9 otippade saker som ger dig finnar – enligt experter