5 dolda tecken på att du behöver mer sömn – som är svåra att upptäcka

Till vänster en tjej som ligger i en säng, till höger en tjej som inte kollar in i kameran.
Tecken på att du får för lite sömn - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Oftast när vi är trötta har vi som vana att gäspa stup i kvarten. Men det är inte alltid det eviga gäspandet som är ett tecken på att du behöver mer sömn.

1. Du zoonar ut då och då

Känns det som att du befinner dig i en bubbla under morgonens första timmar? Om du känner att du har svårt för att koncentrera dig på vad din föreläsare eller chef, eller kanske till och med inte förstår vad hen säger, så behöver du nog mer sömn. 

Tecken på att du får för lite sömn. Bildkälla: Unsplash

2. Dina ögon tåras lätt

Om du får för lite sömn kan dina ögon lätt kännas torra och nästan svida lite. Detta är ett vanligt tecken på trötthet, så om ögonen tåras lätt kan du behöva några fler timmars sömn. 

Märker du att du är känsligare än vanligt? Kan du börja gråta för att du ser en gullig hundvideo på Instagram eller en film som inte är så sorglig egentligen? Som sagt, när du är trött och behöver mer sömn så blir du mer  emotionell än vanligt.

3. Du är väldigt lättirriterad

Går minsta lilla saken dig på nerverna? Blir du irriterad på din kollega för att hen tuggar för högt, på din partner för att hen lät kort mot dig på telefon eller kompisen för att hen vill att ni ska luncha istället för fika? När vi är trötta så blir vi lätt irriterade för allt möjligt – även de saker som inte är relevanta. 

Om du märker att du lätt blir irriterad på alla så bör du fundera på att prioritera dina sömnvanor lite mer. Det tar på energin att hela tiden gå runt och vara småtjurig och alla runtom dig kommer märka av ditt dåliga humör. 

Du blir lättirriterad om du får mindre sömn. Bildkälla: Unsplash

4. Du blir inte av med dina förkylningar

Ständigt förkyld och krasslig? Som vi sett på alla Iprenreklamerna de senaste åren så är vila en av de bästa medicinerna mot förkylning. Om du får för lite sömn så är du mer mottaglig för förkylningar eftersom att ditt immunförsvar blir sämre. Så det bästa sättet att bli frisk från den envisa förkylningen och kanske inte drabbas av den en gång i månaden är genom att sova mer. 

5. Du är hungrigare än vanligt

Känns magen tom trots att du just åt? Om hjärnan inte får tillräckligt med sömn så kommer den att försöka få energi på annat håll, i detta fallet genom att äta mer. Dessutom kan du även få fler cravings som kommer få dig att stoppa i dig allt som du är sugen på. Så se till att sova ordentligt och äta ordentligt, men glöm inte bort att unna dig de gångerna du verkligen är sugen på något!

Är en av anledningarna till varför du inte kan sova för att du ligger uppe och tänker en massa? Vi har knepen som hjälper dig att somna i videon nedanför.

Läs också:

Därför är du alltid extra trött under din mens

6 enkla tips som gör att du kommer vakna fräsch och fylld av energi