Snapchats snyggfilter får allt fler unga att vilja operera sig

Till höger visas en bild på Kylie Jenner med ett hundfilter från Snapchat. På bilden till höger ser vi en vit iphone med en snapchatlogga på skärmen.
Unga opererar sig och gör fillers för att se ut som de såkallade "Snyggfilterna" från Snapchat. - Foto: Kylie Jenner och Unsplash
Dela på Pinterest
Enligt en amerikansk studie så blir det allt vanligare att unga uppsöker plastikkirurger och skönhetskliniker för att förändra sitt utseende.

Idag behöver man inte vara en fena på photoshop för att förändra sitt utseende på bild. Faktum är att det är så enkelt och vanligt med snyggfilter på Snapchat så unga inte får nog av dem – och uppsöker kliniker för att få "snyggfilters-looken" även IRL.

Sociala medier är både en räddning, men också en förbannelse, för vår generation. Vi både älskar och hatar att scrolla igenom flöden på sociala medier och mötas av perfektion, efter perfektion och perfektion.

Även om de flesta av oss vet att mycket av det vi ser inte är på riktigt, så kan det vara svårt att släppa tanken på det.

Allt fler unga går så långt att de besöker skönhetskliniker för att leva upp till den perfekta sidan många visar upp i sociala medier. Bildkälla: Unsplash

Enligt en studie från American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons så hade 55 procent av plastikkirurgerna fått patienter som ville operera sig för att se snyggare ut på selfies under 2017, till skillnad från 2013 då det bara var 13 procent.

En tydlig skillnad på hur idealet har förändrats har också trätt fram. Förr hade patienterna med bilder på kändisar som de ville se ut som, nu har de med foton av sig själva – med snapchatfilter.

Allt fler vill korrigera sitt utseende för att se ut som de gör med Snapchats snyggfilter. Bildkälla: Unsplash

Detta fenomen kallas "Snapchat Dysmorphia" och det är ett begrepp av den kosmetiska läkaren DR Tijion Esho och syftar kring besattheten kring sitt utseende efter en lång tids användande av filter i olika appar.

Begreppet "Snapchat Dysmorphia" kommer ifrån diagnosen "Dysmorphia" som är en  psykiatrisk sjukdom som gör att en blir överdrivet upptagen av en viss del i ens utseende. Personer som bär på dysmorfofobi kan uppleva att andra stirrar och äcklas av ens utseende, vilket kan leda till isolering, skriver Psykiatri Nordväst.

Mer:

Här är appen Influencers redigerar bilderna på sin Instagram med

Den här posen gör alla på Instagram för att se längre ut på bild