Blöder du igenom tampongen på en timme? Då måste du läsa det här

Detta bör du ha koll på om du har rikligt med mens - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Blöder du igenom en tampong på en eller två timmar? Det här måste du ha koll på om det är så.

Det är olika från person till person hur mycket mens man har, och vissa har knappt koll på hur mycket de faktiskt har. 

Brukar det hända att du blöder igenom en tampong på en eller två timmar? Behöver du gå upp på natten för att byta mensskydd eller behöver du använda dubbla skydd för att inte blöda igenom? Då beror det troligen på att du har rikligt med mens, men att ha rikligt med mens kan även innebära andra saker. 

Enligt 1177 bör du kontakta en barnmorska eller gynekolog om du tycker att din rikliga mens känns besvärande och om det hindrar dig från att göra saker i vardagen som att träna, träffa vänner eller gå till skolan eller jobbet. 

Saker du bör ha koll på om du har mycket mens. Bildkälla: Unsplash

Men varför får vissa riklig mens?

Har du någon gång funderat på varför du behöver byta tampong, i vad som känns som, stup i kvarten medan din kompis kan ha en minitampong en hel dag utan att behöva byta? Detta är individuellt och kan bero på många olika faktorer.

En orsak kan, enligt 1177, vara att man har en muskelknuta i livmodern som kallas för myom. Dock är det vanligare hos de som är 40 år och äldre. En annan orsak som 1177 nämner är endometrios, vilket innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti din livmoder. 

Detta kan du göra när du har mycket mens

1177 skriver att om du vill minska din rikliga mens kan du använda preventivmedel som ska minska blödningsmängden, men det är viktigt att du pratar med en läkare, gynekolog eller barnmorska innan du börjar använda dig av ett preventivmedel. 

Om du har riklig mens förlorar du mycket blod, vilket kan ge dig järnbrist och lågt blodvärde. Om du ofta känner dig trött eller orkeslös så kan du mycket väl få i dig för lite järn, och då är det viktigt att du äter bra kost som ger dig all energi du behöver.

Skulle du fått din mens för några dagar sedan men den har inte kommit ännu? Lugn, det behöver inte innebära att du är gravid, utan mensen kan utebli även på grund av andra anledningar. Se vilka i videon nedanför.

Läs också:

Därför är du alltid extra trött under din mens

7 saker killar undrar om mens – men inte vågar fråga