Känner du dig nere och inte alls på topp trots att solen lyser? Du kanske tänker att nu om någon gång borde du må bra? Så behöver det inte vara.
Depression brukar delas upp i tre stadier, lätt eller lindrig, medelsvår eller svår depression. Alla personer fungerar olika och därför kan symtomen för en vår- eller sommardepression också variera, men ofta liknar det en vanlig depression. Känner du dig orkeslös och nedstämd varje dag i mer än en två veckor? Har du tappat lusten och tycker inte det du förut tyckte var roligt är kul längre? Då kan du ha drabbats av en typ av depression.
Årstidsbunden depression – vad är det?
En årstidsbunden depression innebär att man har haft besvär i minst två år i rad och mår dåligt under samma tid varje år. Detta är vanligare att få besvär på hösten och vintern när det blir mörkt i Sverige, men vissa drabbas också av en årstidsbunden depression under våren och sommaren. Man kallar det en depression med årstidsrelaterat mönster.
Andra symptom på att du har en vår- eller sommardepression
Funderar du på om du är drabbad? Utöver symptomen vi nämnt ovan listar 1177 Vårdguiden även mer ovanliga symptom som man kan få vid en årstidsbunden depression.
– Du måste sova mycket mer och har ett ökat sömnbehov.
– Du känner en tyngdkänsla i dina ben och armar.
– Du är sugen på sötsaker och har en ökad aptit.
– Du kan stöta på svårigheter i sociala relationer runt omkring dig och är känslig.
Känner du igen symptomen och har varit nedstämd i minst två veckor? Då borde du ta hjälp av en psykiatrisk mottagning eller kontakta en vårdcentral.
Källa: 1177 Vårdguiden
Artikelbild: andersphoto/ Shutterstock
I videon nedan har Modette snackat med en expert som vägleder dig om du mår psykiskt dåligt. Hur vet man till exempel att sina problem är "tillräckligt stora"?
Mer: