Få mer betalt för att träna – här är företaget med "svettlön"

Tränar du mycket på fritiden? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Känner du att vardagsträningen alltid uteblir eller bortprioriteras? Då kanske du borde ta ett snack med din chef om att införa det nya konceptet med en "svettlön".

Få betalt för att träna på arbetstid? Ja, det är sant! Företaget Kompetenslaget med cirka 20 anställda i Umeå, Luleå och Piteå har förmodligen ett helt annat koncept än du har på ditt jobb. 

För ungefär två år sedan införde verksamhetschefen Helene Lowall för HR-byrån en så kallad "svettlön" – och det fungerar ungefär som det låter. 

Konceptet handlar om att uppmana varandra till en mer aktiv livsstil. Tränar man, eller gör en annan fysisk aktivitet innan eller efter jobbet, får man 50 kronor extra för varje avslutat träningspass. Men det finns en maxgräns på 6000 kronor per år. Träningen behöver alltså inte endast vara en löparrunda. Så länge du svettas ordentligt får du en bonus på jobblönen!

"Svettlönen" minskade sjukfrånvaron

Bemötandet bland kollegorna på arbetsplatsen har mestadels varit positiv och Helene Lowall ser flera fördelar med det nya konceptet. Bland annat har sjukfrånvaron minskat drastiskt och hon förklarar att värdet på vardagsträningen, som kan bortprioriteras, har höjts.

– Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här, säger Helene Lowall till Dagens Industri.

Vilken träningsform gillar du bäst? Foto: Unsplash

Det är inte bara en hälsosam livsstil som man behöver för att må bra. Kollegorna på jobbet sprider energi och har en stor betydelse huruvida du trivs eller inte. Har du hittat din jobbästis än? Kika i videon nedan för att se hur många punkter du checkar av!

Mer:

5 fördelar med träning – som får dig att prestera bättre på jobbet

Här är Sveriges mäktigaste kvinnor under 25