Hjärnforskaren: Vid den här åldern blir din hjärna vuxen

Vid vilken ålder är man vuxen?
Vid den här åldern är din hjärna vuxen enligt hjärnforskaren. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
När blir man egentligen mentalt vuxen? Enligt hjärnforskaren Peter Jones som är professor på Cambridge University så är det senare än vad många kanske tror.

När man fyller 18 räknas man som myndig och därmed vuxen. Men de flesta av oss kan konstatera att man är långt ifrån vuxen – långt därefter. Hjärnforskaren Peter Jones är professor på Cambridge University och har uttalat sig om saken.

Vid vilken ålder blir hjärnan vuxen?

BBC rapporterar nu om en studie som visar på att hjärnan först blir vuxen när man är i 30-årsåldern. I en intervju berättar Peter att det är svårt att definiera exakt när man blir vuxen, men att det tar längre tid än två årtionden.

"Vad vi egentligen säger är att ha en definition av när du går från barndom till vuxenliv blir allt mer absurt", säger Peter och fortsätter:

"Det är en mycket mer nyanserad övergång som äger rum under tre årtionden".

Det är alltså okej att inte känna sig som "en vuxen" när man är i 20-års åldern. Bild: Unsplash.

Det är vanligt att inte känna sig vuxen när man är inne på sitt andra årtionde i livet, under 20-årsåldern. Peter menar att man inte går från barndomen till vuxenlivet, utan att det finns fler stadier som vi människor går igenom.

"Det är inte en barndom och sen ett vuxenliv. Människor är på en vandring, de befinner sig i ett levnadslopp, berättar Peter för BBC.


Men åldern är bara en siffra, var du befinner dig mentalt behöver behöver inte styras av vilket år du är född. Det finns flera kärlekspar med stor årsskillnad som bevisar det här. Se kändisparen med störst åldersskillnad i videon nedanför.

Mer:

Här är kändisparen med stor åldersskillnad