Därför blir du sugen på fet skräpmat efter att du druckit alkohol

Alkohol, skräpmat
Blir du också alltid sugen på skräpmat efter du har druckit alkohol? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vill du alltid äta fettig mat efter du har druckit alkohol? Nu visar en ny studie vad anledningen kan vara.

Du har varit ute en kväll med vännerna och ska åka hem. Men stopp! Du måste väl nattkäka? Såklart åker du förbi närmsta donken eller köper dig en kebabrulle. Känner du igen dig?

I en studie från Pensylvania State University Collage of Medicine kan forskarna ha hittat orsaken till varför vi ofta är så sugna på fet mat efter vi har druckit alkohol. Anledningen är nämligen att samma kretsar i hjärnan aktiveras!

Studien, som är publicerad i American Psysiological Society, genomfördes på möss där de tittade närmare på dryckes- och matmönstret hos tre olika grupper. 

Mössen delades upp i tre grupper

Grupp 1: Mössen fick mat som innehöll mycket fett. Dessutom fick de begränsad tillgång till vatten som hade blandats med alkohol.

Grupp 2: Mössen fick mat som för anpassade för gnagare och begränsat med vatten som hade blandats med alkohol.

Grupp 3: Mössen fick begränsad mängd mat med hög fetthalt och samma mängd blandning med vatten och alkohol som de andra grupperna. När de inte fick den feta maten åt de en normal kost.

Studien varade under åtta veckor och under den tiden ökade forskarna successivt på styrkan på alkoholmixen, men under testerna hade mössen alltid tillgång till obegränsat med vatten. 

Foto: Unsplash

Mössen föredrog alkohol

Gruppen som var utmärkande enligt forskarna var den tredje gruppen möss. De drack mer alkohol än vatten. De som istället bara åt fet mat eller vanlig gnagarmat drack mindre av alkoholblandningen.

Forskarna menar att studien inte är tillräcklig för att resultatet ska vara detsamma för oss människor. De menar dock att de ser ett samband mellan överätning av skräpmat och ett högt alkoholintag utifrån undersökningen. Det begränsade matintaget med hög fetthalt kan enligt studien trigga ett okontrollerat ätande som kan leda till ett ökad alkoholsug.

I USA är just alkoholism och övervikt två stora hälsofaror och forskarna i studien hoppas att denna forskning kan hjälpa till för att i framtiden se tydliga beteendemässiga samband.

Är du orolig över att du dricker för mycket alkohol? Ta reda på om du är i riskzonen i videon nedan genom att se om detta stämmer in på dig. 

Mer:

Det här händer när du dricker alkohol om du äter p-piller