Därför kurrar din mage – oavsett om du är hungrig eller mätt

Undrar du varför din mage kurrar? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Undrar du varför din mage ibland kurrar, oavsett om du har ätit eller inte? Här är varför.

Vi alla har varit där någon gång. Ja du vet när magen gör ett högt ljud och börjar låta och kurra (kanske till och med under ett möte eller en viktig intervju). Men varför händer det egentligen? Troligen vet du att det är en signal på att du är hungrig, men i själva verket är det hungern som kommer som en reaktion på att din mage kurrar. 

Varför kurrar magen när man är mätt och hungrig?

Det sker nämligen sammandragningar i tarmen när man smälter maten i magen och detta är något som pågår hela tiden, oavsett om du är hungrig eller mätt. När matsmältningsprocessen är igång kan ljud uppstå då gaser i magen bildas.

När magen är full med mat blir ljuden inte lika påtagliga, men när den är tom hörs ljuden tydligare. Tänk dig att du placerar en kula i en tom plåtburk, som du sedan skakar på. Hör hur det låter! Fyller du burken och skakar den igen låter det betydligt mindre, eller hur?

Foto: Unsplash

När magen är tom sker det mer aktivitet och muskelrörelser i magsäcken för att kroppen vill vara helt säker på att det inte finns något kvar där. Samma område i hjärnan som styrs av dessa sammandragningar styr också våra hungerkänslor. Därför känner du att det är dags att äta när din mage kurrar! 

Källa: MåBra

Magproblem är vanligt bland många och du har säkert någon gång känt att din mage är uppsvälld? I videon nedan berättar vi sex naturliga orsaker till varför det händer. 

Mer:

Därför sväller din mage upp som en ballong