Snart är det återigen dags för valborgsmässoafton och vi undrar såklart: Är det en röd dag eller jobbar man? Nu reder vi ut vad som gäller på valborgsmässoafton, varför vi firar den och om man är ledig dagen efter valborg!
Är valborgsmässoafton, den 30 april, en röd dag?
Nej, tyvärr är det inte en röd dag. Det anses inte vara en helgdag men på vissa arbetsplatser räknas valborgsmässoafton som en helgdagsafton, vilket innebär att du jobbar "halvdag". På andra arbetsplatser behöver du jobba hela valborg, men håll ut – man är ofta ledig den 1 maj!
Läs också: 5 tips på hur du kan fira valborg med vänner – på distans
I vissa undantag kan valborgsmässoafton vara en röd dag
Dagen efter valborgsmässoafton, första maj, är en helgdag och därmed en röd dag som du är ledig på. Om den första maj infaller en tisdag kommer måndagen räknas bort som en ledig klämdag. Valborg, den 30 april, är alltså en rörlig dag som infaller på olika veckodagar varje år.
Varför firar vi valborg?
Valborg är som ett välkomnande av våren. Vi firar idag ofta in våren med brasor, trevligt umgänge och god mat. På vissa ställen brukar det också finnas körsång och tal. Enligt Nordiska Museet är valborg en gammal högtid som firats i Sverige sedan medeltiden, kanske ännu längre tillbaka. Valborg kommer ursprungligen från det katolska firandet av helgonet Walpurgis i Tyskland.
Midsommar är inte heller en helgdag – varför är vi lediga då?
Midsommarafton är egentligen ingen röd dag, men enligt semesterlagen så anses det som en "allmän helgdag" och du är därmed ledig. År 2021 så infaller midsommarafton på en fredag.
Lästips:
Gjorde din partner det här på valborg så är det dags att göra slut
31 roliga lekar till fest – perfekt för midsommar