EQ och IQ – vad betyder det? Vi reder ut begreppen

IQ och EQ, vad är det?
IQ och EQ, vad är det? - Foto: Stella Pictures & Unsplash
Dela på Pinterest
Du har säkert hört talats om en person med högt IQ, men vad är egentligen EQ? Ta reda på det här när vi reder ut begreppen.

Är du bra på att känna in andras känslor eller har ett superminne och en hög inlärningskapacitet? Du har med högsta sannolikhet hört begreppet IQ, men har du koll på det andra som kallas EQ? Här reder vi ut begreppen och förklarar hur det ligger till.

Vad betyder IQ?

Du kanske någon gång har gjort ett IQ-test på nätet eller funderat över hur du ligger till på skalan. Men vad betyder IQ egentligen? IQ är en förkortning av Intelligence Quitient och betyder intelligenskvot på svenska. Det är ett mått på en persons intelligens och kan berätta hur man tänker och resonerar i olika logiska sammanhang. 

Man kan mäta sitt IQ genom att göra ett så kallat intelligenstest. Wechslerskalorna är de som är de mest kända idag. 

Vad betyder EQ?

EQ betyder emotionell intelligens och kan istället handla om hur man hanterar stress och vad man har för intuition och empati för andra människor. Det kan till exempel också vara hur bra man är på att läsa av någons kroppsspråk eller känna av läget i en situation.

Mäter man sitt EQ mäter man sin emotionella förmåga att uttrycka sig. Frågorna kan handla om känslor och hur du tänker och agerar i olika situationer. 

Källa: Kandidata, Habilitering.se


Att ha nära till känslor och påverkas mycket av intryck i olika miljöer kan också vara ett tecken på att du är högkänslig. Svara på några frågor för att få svaret. Se i videon.

Mer:

Lydia lever med HSP: "Det är förbannat svårt"

IQ