Tappat mobil eller iphone i vatten? Det här måste du göra nu

Tappat mobilen i vatten? Gör det här direkt! - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du tappat din mobil i vatten? Då finns det några saker du måste göra fort för att undvika att iphonen blir vattenskadad.

Har det som inte får hända, hänt? Då är det dags att agera snabbt! 

1. Stäng av din mobil eller iphone

Direkt när skadan är skedd är det första du måste göra att stänga av mobilen. Är strömmen på, kan telefonen lättare skadas då mer ström skickas genom mobilen. Ladda INTE mobilen då detta kan orsaka skada!

2. Ta ut simkort och batteri i din iphone

Om du har en iphone går det troligen inte att ta ut batteriet, men går det – gör det! Viktigt är också att ta ut simkortet i telefonen på en gång! 

3. Torka eller blås mobilen torr 

Blås försiktigt med din mun för att göra mobilen torr vid öppna hål och torka den med papper. Använder du en hårtork, ha då en rumstempererad värme (absolut inte med extra värme då mobilen kan skadas ytterligare!)

4. Lägg vattenskadad mobil i ris och torka

Kanske låter det tokigt, men att placera mobilen i okokta ris (couscous eller quinoa fungerar också) kan hjälpa din mobil från att få fuktskador då riset har en tendens att suga upp fukten. 

Efter du har följt ovanstående steg – lägg din iphone ner i en försluten påse med ris. För bästa resultat, låt den ligga i rispåsen i minst 24 timmar.

5. Sätt tillbaka batteri, simkort och starta mobilen

... Och nu kan du bara hoppas på det bästa! Dessa steg har i alla fall förmodligen hjälp din mobil att inte fuktskadas helt och hållet. 


Brukar du ladda mobilen på stora laddningscentraler på flygplatsen eller på offentliga platser? Då borde du sluta med det direkt. Experten varnar nu i videon för vad som kan hända... 

Mer:

11 bevis på att du är beroende av din mobil