Därför är Greta Thunberg Sveriges mäktigaste 17-åring

Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet.
Greta Thunberg strejkar för klimatet. - Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Dela på Pinterest
Greta Thunberg slutar aldrig imponera. Här är åtta anledningar till att hon gör skillnad och får hela världen att reagera och ta klimathotet på allvar.

Greta Thunberg är 17-åringen som får hela världen att reagera – och agera. Ja, det är faktiskt sant! Kolla bara in allt hon har gjort här.

Hyllas efter FN:s klimattoppmöte

Under klimattoppmötet i New York höll Greta Thunberg ett tal som väckte reaktioner över hela världen. 

– Ni har förstört mina drömmar och min barndom. Men ändå är jag den som är lyckligt lottad. Folk lider, folk dör. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar, sa hon då.

Här är några av kändisarna som har hyllat 16-åringen.

Nominerad till Nobels fredpris

Som 16-åring blev hon nominerad till Nobels fredspris för sin insats för att rädda klimatet med anledningen att det pågående klimathotet kan vara en stor orsak till världens alla konflikter. 

Utsedd till "25 mest inflytelserika tonåringar i världen” av Time Magazine 

Greta har uppmärksammats en hel del i media. Hon blev inte bara utsedd till att vara en av världens 25 unga inflytelserika personer. Hon frontade dessutom omslaget på TIME Magazine.

"Jag är på omslaget av TIME Magazine", skrev Greta till Instagram-bilden.

Foto: Instagram/ gretathunberg

Blev "Årets kvinna" 2019

Hon röstades fram av tusen svenskar (i en undersökning av Aftonbladet och Inizio) och blev "Årets kvinna" på Internationella kvinnodagen 2019.

Hyllas med väggmålning

I Gretas ära målade graffitikonstnären Jody Thomas en 15 meter hög bild av henne på en tobaksfabriksbyggnad. Redan nu syns bilden överallt på sociala medier. 

"Jag ville göra målningen så tydlig och så stark som möjligt. Och i det här området vet alla vem den här unga tjejen är", sa konstnären i en intervju med BBC.

Foto: Instagram/ jody_artist

Får egen dokumentärfilm

Gretas engagemang har berört många och har fått ett så stort inflytande att det nu blir en film om hennes miljökamp. I dokumentären kommer tittarna få lära känna henne på ett djupare plan och få följa hennes resa för en bättre miljö.

Hyllas av flera stora stjärnor

Greta har hyllats av flera stora profiler och kändisar. Leonardio Di Caprio, Barack Obama och drottning Silvia är bara några få av dem.

Här syns Greta med politikern och skådespelaren Arnold Schwarzenegger. Foto: Instagram/ gretathunberg

Kämpar för ett bättre klimat

Och sist men inte minst! Greta skolstrejkar för klimatet, håller inspirerande tal, engagerar allt fler i miljöfrågor och brinner för att skapa ett bättre klimat – för alla. 

Under mötet "Civil Society For rEUnaissance" i Bryssel pratade Greta. Foto: Stella Pictures

Blev utsedd till "årets person" i Time Magazine

Greta utsågs under 2019 till "årets person" i den tidningen "Time Magazine". Vad mer behöver man säga? Greta är utan tvekan Sveriges mäktigaste 17-åring.

Greta Thunberg på omslaget av Time Magazine. Bild: Evgenia Arbugaeva, Time Magazine.

Nyheten om Gretas film gjorde många nyfikna, och vi vet premiärdatumet! Ta reda på det i videon nedan.

Mer:

Harry Potter-stjärnan hyllar Greta Thunberg: "Inspirerar mig"