Därför ska du inte ladda ner FaceApp i din iPhone

FaceApp kan vara riskfylld att använda – här är varför. - Foto: Unsplash & Stella Pictures
Dela på Pinterest
FaceApp har blivit viral och bilder där man kan se sig själv som gammal sprids i raketfart över sociala medier. Men nu varnar säkerhetsexperter att det inte är helt riskfritt att använda appen – här är anledningen.

Tusentals har laddat ner appen som alla snackar om just nu. Med FaceApp kan du nämligen se hur du själv eller andra kommer se ut i framtiden när de har blivit mycket äldre. Men nu varnas användarna för att det kan finnas risker med att ha appen i sin telefon.

Tidningen Forbes skriver att Wireless Lab, som står bakom appen, är ett ryskt företag och att de får tillgång till alla dina bilder när du har laddat ner och godkänt villkoren. Därifrån kan informationen enkelt spridas vidare.

Säkerhetsexperter varnar för appen

Nu varnar säkerhetsexperter att alla ska radera appen. Anledningen? FaceApp tros inte följa GDPR-lagen. I en intervju med Aftonbladet säger säkerhetsexperten Karl Emil Nikka att de flesta inte vet om att de laddar upp bilderna till ett ryskt företags molntjänst. 

– När det gäller just Faceapp blir jag ganska orolig när jag ser deras användarvillkor. Enligt dem ger vi appen rätten att använda bilderna utan att vi får någon kontroll över det, säger han.

Chuck Schumers brev om FaceApp

Chuck Schumer, som är amerikansk senator, har också uppmärksammat detta. I dagarna skickade han ett brev där han uppmanar att handelskommissionen och landets federala polismyndighet bör utreda fallet. Men ännu finns det inga bevis på att företaget bakom appen använder informationen på felaktigt sätt.

”Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA”, skriver Chuck Schumer.

Se brevet nedan. 

En annan app som snabbt blev populär var appen Gjensie som testar om du är redo för att skaffa barn. Vill du prova? Se hur det kan gå till när din mobil låtsas vara en bebis.

Mer:

10 year-challenge – så såg kändisarna ut för 10 år sedan