Ska ni bli sambos? 5 saker ni måste göra när ni flyttar ihop

Flytta ihop, nycklar, sambo
Ska du och din partner flytta ihop? Här är fem saker ni måste göra. - Foto: Unsplash/ Pexels
Dela på Pinterest
Oavsett om du flyttar ihop med din partner i en nyköpt bostadsrätt eller i en hyresrätt finns det flera saker att tänka på. Här listar vi fem saker ni måste göra när ni flyttar ihop.

1. Anmäl flytten

Anmäl flytten till Skatteverket och gör en adressändring för att se till så att posten kommer till rätt adress. Glöm inte heller att uppdatera viktiga sajter med din nya adress! Ska ni bo i en hyresrätt? Tänk på att kontakta hyresvärden och berätta att ni kommer bo två. Ni båda bör också stå på hyreskontraktet.

2. Skriv samboavtal

Har du och din partner betalat olika mycket av lägenheten eller möblemanget i bostaden kan det vara en idé att skriva samboavtal. Enligt sambolagen delas allt som är införskaffat för gemensamt bruk på hälften – oavsett om den ena har betalt precis allt. Kanske tänker du att ni inte kommer bråka om sånt och alltid vara ihop? Tänk ett varv till och ta inga risker! 

3. Planera ekonomin och gör en sambobudget

Vem ska betala vad? Splittar ni på hyran? Ska ni starta upp ett gemensamt sparkonto? Snacka igenom alla frågor som gäller pengar och ekonomi (även om det ibland kan kännas jobbigt och tråkigt...) 

Foto: Unsplash

4. Skaffa hemförsäkring

Kanske har du redan haft en hemförsäkring från ditt tidigare boende? Se över vilken hemförsäkring som passar bäst för er båda.

5. Skriv ett testamente

Livet är oförutsägbart! Om någon av er skulle dö har sambon endast rätt till hälften av bostaden och bohaget. För att kunna ärva av varandra måste ni skriva ett testamente.

Känner du att du är redo för att flytta ihop med din älskling? Gör vårt quiz och ta reda på svaret.


Ska du ha en utbytestermin i höst eller har du fått jobb i ett annat land? Här är det viktigaste att tänka på när du flyttar utomlands för första gången.

Mer:

11 verkligheter du inser när du flyttat ihop med din älskling