Anna lever i ett öppet förhållande: "Det var jättejobbigt i början"

Öppet förhållande, polyamorös, Anna med sin kille.
Anna lever i ett öppet förhållande. - Foto: Lisa Billinger och privat
Dela på Pinterest
Hur funkar ett öppet förhållande, hur jobbar man bort svartsjukan och hur är det att ”komma ut” som polyamorös? Modette har träffat Anna, 32 år, som lever med sin sambo och träffar en annan man vid sidan av.

För snart två år sedan tog det slut mellan Anna och hennes dåvarande partner. De hade då varit tillsammans i fyra år och var förlovade. Vad hon inte visste då var att en helt ny värld skulle komma att öppna upp sig. Det var när hon träffade sin nuvarande sambo som hon blev kär igen – och fann en helt annan och ny sorts kärlek. 

Till en början levde Anna och hennes sambo i den “klassiska normen” och var ett monogamt par och dejtade bara varandra. Men trots att det var helt nytt, var det inga stora frågetecken när Anna väl blev introducerad för polykonceptet. Hon var öppen för att prova något nytt, så varför inte inte testa att leva i ett öppet förhållande?

– Jag ser mig själv som en ganska experimentell person, jag är väldigt nyfiken och jag tycker om att prova olika saker och livsstilar, säger Anna till Modette. 

“Det var jättejobbigt i början”

Idag lever hon som polyamorös, vilket för Anna betyder att hon dejtar andra vid sidan av. Just nu träffar hon en annan kille utöver sin stabila partner, en man som också lever flersamt. De ses för att umgås, men också för att ha sex. "Men uppstår det inte svartsjuka?" är en vanlig fråga hon får. Jo, berättar Anna. Hon säger att det är något hon har fått jobba med – och fortfarande gör idag. 

Som liten hade Anna nära till känslor och led av panikångest, något som har lett till att hon har blivit väldigt intresserad av att utforska emotionella relationer. Anna menar att man måste våga möta sina osäkerheter, och för henne var den stora utmaningen just svartsjukan.

– Det är klart att det var jättejobbigt i början, då var jag verkligen tvungen att rannsaka mig själv. 'Varför känner jag såhär, älskar han inte mig?' berättar hon.

Svartsjukan blev extra påtaglig när Annas sambo dejtade en annan tjej som var hemma hos dem på hans fest.

– De var väldigt intima med varandra och jag tyckte det var jättejobbigt under hela kvällen, men jag ville inte visa det och förstöra min sambos födelsedagsfest, säger hon.

Men efter hon hade pratat med sin partner och var trygg i förhållandet insåg Anna att man kan ha en relation som är full av tillit och fortfarande träffa andra. Hon tror på att man kan träna bort svartsjukan genom att utsätta sig för den. Att prata om problemet och berätta för sin partner att man är svartsjuk är enligt henne ett måste.

– Det är inte bara att ligga runt eller för sexets skull. För sex är ganska ointressant för mig. Jag är mer intresserad av det emotionella, berättar hon.

Umgås alla tre

Får vi träffa andra? Är det okej att ha sex med flera? Ska vi prata om precis allt? Det kan vara frågor som diskuteras när man väljer att leva i ett öppet förhållande. Men enligt Anna ser alla relationer olika ut och grundtanken med att leva i en polyrelation är att man sätter "reglerna" själv. 

En vanlig dag i Annas liv ser ut precis som för vem som helst. Den stora skillnaden, till skillnad från ett monogamt förhållande, är att hon någon gång i veckan träffar sin andra partner.

– Vi umgås och har kul, på många olika sätt, säger hon och skrattar.

För att undvika att göra saker komplicerade berättar Anna att hon försöker att inte sätta känslorna i fack utan istället bara gör det som känns bra i stunden. Med sin andra partner kan hon se film eller äta middag, men också ha spelkvällar där hennes sambo är med.

– Vi har även sex hemma hos oss när min sambo inte är hemma, och han är helt okej med det, säger hon.

Anna och hennes sambo har med andra ord en väldigt öppen dialog och pratar med varandra om vilka de dejtar.

– Jag brukar säga till min sambo: 'Nu ska jag träffa den här...' och han säger: 'Ha så roligt!', berättar Anna.

Att komma ut som polyamorös

Anna ser sig som en "öppensinnad och lite galen tjej" som gillar att prova på saker och för henne kom det sig ganska naturligt att berätta att hon var polyamorös. Hon kan inte minnas det exakta tillfället och inte heller sin familjs reaktion. Det var med andra ord varken dramatiskt eller allvarligt.

– De förstår inte riktigt, men de accepterar det och det är så otroligt skönt, berättar Anna. 

En vanlig fördom som Anna stöter på är att "ett öppet förhållande bara är en ursäkt för att vara otrogen" – något som hon inte alls håller med om. 

– Jag förstår att folk tycker så, jag har själv haft en kompis som sa det till mig, förklarar hon.

Men Anna berättar att hon istället vill vända på frågan: Vad är det egentligen som gör att man vill hindra den man älskar från att uppleva mer positiva känslor?

– Otrohet är en term som inte existerar i polyamori, eftersom det inte finns något sånt löfte. Grunden i ett polyamoröst förhållande är respekt, ärlighet och tillit. Finns det tillräckligt mycket av det så kan man uppleva många vackra och starka känslor tillsammans, menar Anna.

Möter starka reaktioner

Men trots att hon är öppen för att prata om sina relationer och sin livsstil är hon försiktig med vilka hon berättar för. Anna menar nämligen att hon kan mötas av förutfattade meningar och hamna i en situation där hon "måste förklara sig". Istället låter hon relationssnacket komma naturligt om det känns rätt i stunden.

– De flesta reagerar med 'Jaha, hur funkar det? Berätta mer!', men många säger också: 'Oj, jag skulle aldrig klara av det!'.

Annas levnadssätt har väckt många olika reaktioner – både positiva och negativa. Men oavsett hur alla väljer att leva vill hon lyfta på locket och krossa de fördomar som finns när det kommer till förhållanden som inte är normativa. 

– Jag vill få människor att upptäcka att det finns flera alternativ än monogami och man är fri att bestämma själv över sina relationer, säger Anna till Modette. 

Anna under inspelningen av Modette talks. Foto: Lisa Billinger

Annas tre relationstips om du väljer att leva i ett öppet förhållande:

– Var öppen och ärlig i kommunikationen.

– Ta ansvar för ditt sexliv, skydda dig!

– Våga möta dina egna rädslor.

Vill du lyssna och höra när Anna berättar om hur det är att leva i ett öppet förhållande? Klicka här för att komma till podcasten Modette talks där du får höra hennes story.

Se fler berättelser från par som lever i flersamma relationer nedanför:

Richard och Elle är ihop med tre andra: ”Vi alla älskar varandra”

Linda har både pojk- och flickvän: "Min dröm är att få barn alla tre"

Martina lever med två män: "Jag har en Linus och en Andreasvecka”