Ska du frysa ner dina ägg? 5 frågor du alltid undrat över

- Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Att kvinnor gör äggfrysning för att öka chanserna att bli gravid i framtiden blir allt vanligare i Sverige. Här är allt du behöver veta.

Visste du att en kvinna föds med ungefär en miljon ägg i äggstockarna? Eller att fertiliteten hos kvinnor drastiskt avtar vid 35 år? Kvinnans fertilitet är nämligen som störst mellan 21 och 23 år och redan vid 25 års ålder börjar fertiliteten långsamt att minska. Det upplyser den nya sajten Fertilitetskollen om, som vill sprida kunskap om just detta.

Snittåldern för att skaffa barn

Idag är genomsnittsåldern för förstföderskor i Sverige 29 år, men såklart ser det väldigt olika ut för alla. Vissa skaffar barn tidigt, medan andra hellre vill (eller ofrivilligt måste) vänta. Men genom att frysa ner sina ägg kan chanserna öka för att bli gravid senare i livet. Och värt att komma ihåg är att äggfrysningen inte påverkar chansen att bli gravid på naturlig väg!

Men hur funkar det att frysa ner sina ägg? Gör det ont? Vad kostar det? Här är fem vanliga frågor som vi besvarar med hjälp av Fertilitetskollen

1. Hur går det till att frysa ner sina ägg?

Först görs en utredning och prover tas för att se kvinnans fertilitetshormonnivåer. Då får man en indikation om äggreserven och om äggfrysning är lämpligt. Kvinnan får sedan under två veckor ta dagliga hormoninjektioner för att äggblåsorna ska växa. När de har uppnått en viss storlek plockas äggen ut och fryses snabbt ner. 

Om kvinnan är yngre än 35 år kan 20 ägg behövas tas ut. Om kvinnan är äldre än så behövs det ännu fler – detta för att optimera chansen att bli gravid i framtiden.

2. I vilken ålder kan man göra äggfrysning?

Det finns ingen specifik ålder när det är dags att frysa ner sina ägg, men ju tidigare du gör det desto större är chansen att äggen är livskraftiga. I takt med att du blir äldre försämras nämligen äggens kvalité. Efter 40 har kvinnan fortfarande kvar ägg, men de är färre och många är av dålig kvalitet.

3. Hur länge kan äggen frysas ner?

I Sverige kan en kvinna ha äggen nerfrysta i 10 år, men hon bör använda dem innan hon fyllt 46 år.

4. Vad kostar det att frysa ner sina ägg?

En behandling för äggfrysning kan kosta uppemot 35 000 kronor i Sverige. Dessutom kostar det ungefär 3000 kronor per år att förvara dem. 

5. Gör det ont att frysa ner sina ägg?

Det ska inte göra ont, men man kan uppleva smärta som påminner om mensvärk. Efter att äggen har tagits ut kan man också känna en mindre krampliknande smärta.


En IVF-behandling, så kallad provrörsbefruktning, har hjälp många att få barn när det inte har fungerat på naturlig väg. Men vad kostar det egentligen, och finns det risker? I viden berättar vi viktiga saker att veta.

Mer:

Gravida kändisar som väntar och får barn 2020