7 feministiska händelser vi minns från 2019

7 feministiska händelser från 2019 - Foto: Creative Lab/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Förra året var det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt och började bli ett mer jämställt samhälle. ​Vilka andra feministiska framsteg gick vi mot under 2019? Här är sju olika händelser från årets gång!

På söndag är det dags för kvinnor i samhället att uppmärksammas på kvinnodagen! Även om det inte är helt jämställt mellan män och kvinnor kan vi se framsteg inom vissa områden från år till år. Men vad minns vi egentligen från 2019?

1. 100 år sedan rösträtten infördes 

En historisk händelse under 2019 för oss i Sverige var att det var 100 år sedan rösträtten klubbades igenom för kvinnor! Faktum är att Sverige var sist bland de nordiska länderna att införa kvinnlig rösträtt. En utställning som belyser händelsen är vandringsutställningen Fira demokratin som under kvinnodagen öppnar upp i Blekinge. Utställningen har fokus på att lyfta historien om lika och allmän rösträtt. 

2. Stockholms Kvinnohistoriska fyller ett år

Under året öppnades ett museum i Stockholm med fokus på att belysa om kvinnors historia. Det speciella med museet är att det är innovativt och inte är belagt i en särskild lokal. Istället pågår visningar, utställningar och samtal på flera olika platser. 

Nu under helgen har museet en invigningsfest för att fira att de fyller ett år! 

3. Fler kvinnliga statsministrar

Grannlandet Finland gjorde under förra året en historisk händelse när Sanna Marin blev vald till statsminister. Marin är nämligen världens yngsta statsminister i världen! Även Belgien fick en kvinnlig premiärminister, Sophie Wilmès. 

4. Greta Thunberg  

Greta Thunberg gick från att sitta ensam och strejka utanför riksdagen till att bli utsedd till "Årets person 2019" och bli en av världens främsta förebilder för klimatet. Vi har även sett Greta hålla tal i FN och bli nominerad i Nobels fredspris. Inte bara i Sverige har hon fått folk att agera, utan runt hela världen!

5. Lagändring kring barnäktenskap i Sverige

Under januari 2019 trädde en ny lagändring in som förbjuder alla utländska barnäktenskap. Lagändringen medför att inga barnäktenskap är giltiga i Sverige. 

6. Kvinnor tjänar mer pengar än män inom tennisen

En sport där det under flera år funnits jämställda prispengar är inom tennisen, som 2019 blev ett historiskt år. Kvinnornas prispengar gick nämligen om männens med flera miljoner och var den största summan någonsin inom tennisen. Segraren i WTA-slutspelet tog hem hela 46,6 miljoner kronor medan segraren bland herrarna i ATP-slutspel kammade hem 27,7 miljoner kronor!

7. Nordirland tillåter abort

I oktober 2019 införde Nordirland att abortförbudet skulle bort och att abort numera är lagligt! I samma veva blev det lagligt för samkönade par att gifta sig.

Jämställdheten mellan män och kvinnors löner rör sig framåt. Men i alldeles för sakta takt! Se hur många minuter kvinnor jobbar gratis i videon nedan. 

Mer:

Här är Sveriges mäktigaste kvinnor under 25

Mia Skäringers succéshow kommer på bio 2020 - då kan du se den