Känner du dig alltid nedstämd? Då kan du ha dystymi

Dystymi – kronisk depression
Tror du att du har en kronisk depression? Här är vanliga symptom för dystymi. - Foto: Foto: Nelen/ Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Känner du dig alltid nedstämd och att det uppfattas som ett personlighetsdrag? Då kan du ha dystymi – en kronisk depression.

Att må dåligt eller känna sig nedstämd händer alla ibland och det behöver inte betyda att du har fått en depression. Om du däremot har känt dig mycket orkeslös, trött och nedstämd i längre än två veckor bör du söka hjälp.

Dystymi – kronisk depression

Känner du istället att du alltid är lite nere? Upplever du också att din nedstämdhet och låga självkänsla kan uppfattas som ett personlighetsdrag av närstående och vården? Då brukar man prata om dystymi – en kronisk depression. Enligt Vårdguiden är det en lätt depression som varar under en längre tid.

Det är ofta vanligt att du får dystymi som ung och att du inte får någon diagnos och därmed missar behandling. Dock får man inte glömma att det är viktigt att få behandling så tidigt som möjligt.

Har du varit nedstämd i minst två år där hälften av dagarna har tyngts av nedstämdhet? Har du också upplevt tre av dessa symtom? Då kan du ha drabbats av dystymi, skriver Internetmedicin.

Symptom på dystymi

– Minskad energi eller aktivitet

– Sömnsvårigheter

– Minskat självförtroende eller känslor av otillräcklighet

– Koncentrationssvårigheter

– Frekvent gråtmildhet

– Minskat intresse eller glädje av aktiviteter som vanligtvis bringar glädje

– Känsla av hopplöshet eller uppgivenhet

– En upplevd oförmåga att hantera de vanliga ansvarsområdena i vardagslivet

– Pessimism kring framtiden eller grubblerier kring tidigare händelser

Behöver du hjälp?

1177 Vårdguiden ger hjälp via hemsida eller telefon att guida dig i vart du söker vård. Du kan också ringa eller besöka din vårdcentral. Psykiatriska kliniker kan man ringa direkt till och göra en ”egenanmälan”. Det krävs alltså inte remiss för att få en bedömning.

– Kontakta din vårdcentral
– Kontakta din lokala psykiatriska akutmottagning
– Ring MIND Självmordslinjen på 90101
– Ring vårdguiden 1177

Om situationen är akut: Ring 112 eller uppsök vård på en psykiatrisk akutmottagning. Sök på internet för att se vilken psykiatrisk akutmottagning finns i din närhet, annars ring 112.

Känner du dig ständigt trött och utmattad? Kanske har du också svårt att sova? I videon listar vi vanliga tecken på att du har drabbats av utmattningssyndrom.

Mer: 

Är du nära på att bli utbränd? Så här vet du

PMS och PMDS: Diagnos, symtom och behandling

Så vet du om du har vår- eller sommardepression – här är symptomen

stats