Hur gör man abort och 6 andra frågor – barnmorskan svarar

Hur gör man abort?
Hur gör man abort? - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Hur går egentligen en abort till, hur länge kan man vänta och när kan man ha sex igen? Här svarar den legitimerade barnmorskan Rebecca på vanliga frågor.

Att göra en abort kan vara ett tufft beslut att ta – för det kan ju faktiskt innebära en stor livsförändring om du väljer att fortsätta graviditeten. Men kom ihåg – det är din kropp och du får bestämma! 

Fram till och med graviditetsvecka 18 har du rätt att göra abort utan att behöva förklara varför för någon. Men efter vecka 18 måste däremot Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.

"Då måste du ha särskilda skäl, till exempel att du är väldigt ung, har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt, eller att fostret har någon skada eller missbildning. Du får hjälp av vårdpersonal att söka tillstånd", skriver UMO.

Läs också: Allt om ägglossning och flytning – barnmorskan svarar

1. Hur gör man abort?

Det finns två olika sätt att göra abort – man brukar prata om medicinsk och kirurgisk abort. Så här svarar vår barnmorska Rebecca!

Medicinsk abort:

  • medicinsk abort är den vanligaste abortformen
  • du tar tabletter som avslutar graviditeten

– Medicinsk abort är den vanligaste och kan göras så länge det är tillåtet att göra en abort. Den går ut på att man får tabletter som avslutar graviditeten, de får man ta på en abortmottagning och sedan får man oftast gå hem. Efter ett par dagar kommer man tillbaka och tar då ytterligare läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar och graviditeten stöts ut som en blödning, berättar barnmorskan Rebecca.

Kirurgisk abort:

  • görs alltid på sjukhus
  • du sövs ner och fostret och moderkakan tas ut
  • kan göras fram till vecka 12-13 i graviditeten

– En kirurgisk abort görs alltid på sjukhus och innebär att du som gör aborten sövs. Därefter går man in i livmodern via slidan med ett instrument som försiktigt suger ut fostret och moderkakan. Detta kan göras fram till vecka 12-13 ungefär i graviditeten. 

2. Hur länge kan man göra abort?

– Fram till vecka 18 får du själv bestämma om du vill göra en abort och inget särskild anledning behövs. Efter 18 veckor behöver man tillstånd från Socialstyrelsen för att få utföra en sen abort, det får man göra fram till vecka 21+6. Därefter är det för sent att göra en abort. 

3. Hur vet man att aborten är klar?

– Efter en abort blöder man ungefär 2 veckor. Därefter brukar aborten vara klar, men det finns såklart undantag. Rekommendationen är att ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter en genomgången abort för att se så det inte finns något av graviditeten kvar. 

4. Kan man få infektion efter abort?

– Ja, livmodern är extra mottaglig för infektioner efter en abort precis som efter en förlossning. Därför är det viktigt att avstå frånomslutande samlag de första veckorna när man blöder, samt inte använda tampong eller menskopp och inte bada. Duscha går bra, säger Rebecca, leg. barmorska.

5. Är det farligt att göra abort?

– Nej, inte i Sverige. Vi har ett väl uppbyggt system för hur aborter går till och vem som utför dem, det är väldigt säkert. Om man däremot gör en illegal abort i ett land där det är förbjudet kan det vara farligt att göra abort.

6. Kan man ha sex efter abort? 

– Ja, men inte allt sex. Tänk på hygien framför allt och så länge du blöder eller har bruna flytningar är det inte att rekommendera att ha omslutande sex i slidan. 

Abort argument

Med hjälp av RFSU så listar vi argument för rätten till abort.

  • Alla har rätt att få bestämma över sin kropp
  • Det skapar ett mer jämställt samhälle
  • Restriktiv abortlagstiftning minskar inte antalet aborter
  • Flera kvinnor gör osäkra aborter och riskerar livet 
  • Abort som utförs under säkra former utgör ingen medicinsk risk för kvinnan

– Bara den som är gravid har rätt att bestämma om hen vill göra en abort eller inte, även om du är under 18 år. Ingen har rätt att tvinga dig till varken abort eller behålla ett barn du inte vill ha. Du behöver inte heller ha någon särskild anledning att göra abort, det behöver inte ens vara psykiskt jobbigt för dig att genomgå en abort, förklarar Rebecca, legitimerad barnmorska.

Hon fortsätter.

– För en del är det jättejobbigt men för andra kanske det bara känns skönt. Alla känslor är precis lika okej.

Abort – nackdelar?

– För dig som vill göra en abort finns det inga nackdelar. Det kommer inte bli svårare för dig att bli gravid i framtiden eller påverka din fertilitet negativt. Sedan kan man såklart tycka det är jobbigt och då har man rätt till samtalsstöd både före och efter, avslutar barnmorskan.

Mer:

Mensvärk en vecka innan mens? Här svarar barnmorskan på frågor

Artikelbild: Pexels

stats