4 vanliga misstag när du tvättar ansiktet – som du ska sluta med direkt!

Misstagen du inte får göra när du rengör ansiktet. Foto: Canva.
Misstagen du inte får göra när du rengör ansiktet. Foto: Canva.
Dela på Pinterest
Att tvätta ansiktet är en självklarhet, men hur vet man om man gör rätt? Här är 4 vanliga misstag som du inte ska göra!

Att tvätta ansiktet är för många en stor del av ens vardag och liv. En del lägger mycket pengar på dyra produkter och behandlingar i hopp om att få en slätare hy och mer glow. Faktum är att det inte är helt omöjligt så länge man använder rätt produkter och på rätt sätt. Vi har därför listat fyra vanliga misstag som man kan göra under sin hudvårdsrutin som man ska sluta med direkt! 

1. Man rengör huden på fel sätt 

Man ska aldrig underskatta betydelsen av att noggrant och ordentligt rengöra sitt ansikte. För att få bäst effekt bör man alltid ta bort smink, fett och smuts från ansiktet. Varje dag utsätts nämligen hyn av orenheter så som smuts och bakterier som täppar igen porerna och orsakar långsiktiga problem. Enligt hudexperter ska man rengöra ansiktet varje morgon och kväll. Knepet är att försiktigt massera in produkterna under en minut på varje. 

Rengör ansiktet ordentligt varje morgon och kväll. Foto: Canva.

2. Man använder fel hudvårdsprodukter

Ett annat vanligt misstag man gör är att man använder fel hudvårdsprodukter. Därför är det viktigt att man ser över vilken hudtyp man har och köper produkter utifrån det. Om man till exempel om har torr hy ska du satsa på extra mycket återfuktning. Här är några tips på produkter!

3. Man använder hudvårdsprodukter i fel ordning 

Om man hittat de produkter som anpassar sig efter ens hudtyp är nästa steg att fundera på om man använder dem i rätt ordning. Nedan kan du hitta den rätta ordningen som ger bäst resultat: 

  1. Rengöring
  2. Ansiktsvatten (toner)
  3. Serum
  4. Kräm
  5. Ansiktsolja
  6. Solskydd (på morgonen) 

Om man använder produkterna i rätt ordning får man bäst resultat. Foto: Canva.

3. Man exfolierar för mycket i sin hudvårsrutin

Att exfoliera huden har många fördelar. Bland annat hjälper det mot ojämn hudstruktur, förbättrar hudtexturen, tar bort döda hudceller och motverkar pigmentfläckar i ansiktet. Men om man däremot gör det överdrivet mycket kan det istället ge motsatt effektAnledningarna är att det kan försvaga hudbarriären, torka ut huden och göra den känsligare vilket långsiktigt orsakar fler hudproblem. Rekommendationen är att exfoliera huden max 2 gånger i veckan. 

4. Man använder inte SPF i sin hudvårdsrutin

För många kan SPF anses vara en produkt man enbart använder under sommarhalvåret, men så är inte fallet. SPF ska användas året om, oavsett årstid för att skydda mot UV-strålar. Gör man inte det kan solen orsaka  pigmentfläckar i ansiktet, rynkor, solbränna, förtidiga åldrande och även hudcancer.

Läs mer:

9 sätt att få bort pormaskarna – på näsan och i anskitet

Torr hud? Här är 4 shoppingstips som du VERKLIGEN behöver