Så skyddar du dig mot solen i sommar – 3 tips

Såhär skyddar du dig mot solen.
Såhär skyddar du dig mot solen. - Foto: Unsplash.
Dela på Pinterest
Under sommarhalvåret är solen som starkast. Här kommer därför tre tips på hur du kan skydda dig mot solens UV-strålar på bästa sätt!

Oavsett vilken hudton du har eller hur gammal du är behöver du alltid skydda dig mot solen på något sätt. Vi på redaktionen har därför samlat tre tips på hur du motverkar de biverkningar för mycket sol kan ge.

1. Solskydd – Bär kläder 

Att använda kläder är ett enkelt sätt för att skydda sig mot solen. Det bästa är att använda plagg som består av tätt vävda tyger. Enligt vårdcentralen Capio ska det vara en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30 spf. Använd också gärna hatt och solglasögon. 

2. Solskydd – Använd solskyddsfaktor 

Under de allra varmaste dagarna är kläder ofta det sista man vill bära. Därför måste man komplettera med solkräm. För barn rekommenderas en solkräm som har solskyddsfaktor 30 eller högre. Det bästa är också att använda rikligt lager av solkräm. För en vuxen behövs istället enbart ca två matskedar. Om man svettas mycket bör man smörja in sig igen varannan timme. 

Använd alltid solskyddsfaktor. Foto: Unsplash.

3. Solskydd – Undvik solen mitt på dagen 

Under sommardagarna står solen som högst mellan 11 och 15. Det betyder också att solen är som allra starkast då. Därför är det bäst att ibland ta en paus i skuggan och låta huden vila. 

Här kan du räkna ut hur många timmar per dag du kan vara i solen under sommaren. Detta anpassat till ålder, hudtyp, vart du befinner dig och när på dygnet du är utomhus. 

Källa: Capio, Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer: 

Det här händer med ditt ansikte om solar med smink

Finnar på rumpan? Det här kan det bero på?