Finnar på rumpan? Det här kan det bero på!

Få bort finnar på rumpan
Se hur du får bort finnar på rumpan här - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Finnar på rumpan kan vara irriterande och klia. Varför uppstår dem egentligen just där? Här är några saker som kan hjälpa dig att undvika finnar på rumpan!

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Hur får jag bort finnar på rumpan – det är en fråga som många ställer sig. Kanske har de plötsligt bara poppat upp från ingenstans eller så är det ett ständigt problem som du handskas med. Upplever du att du har svåra problem och lider av det – kontakta vården!

Läs också: Lårskav? Krämer och tips på hur du slipper skavsår mellan låren

Så vad är anledningen till att finnar på rumpan uppkommer? Här är några potentiella orsaker!

Finnar på rumpan kan bero på:

1. Svett och tajta kläder

Ja, du har troligen gått runt med svettiga träningskläder eller tajta plagg på kroppen. Inte så skönt efter ett tag, eller hur? När vi svettas och bär tajta kläder kan huden nämligen reagera. Duscha alltså direkt efter träningen och undvik att ha för tajta kläder.

2. Hormoner 

Ibland dyker de bara upp från ingenstans! Hormoner finns i kroppen och påverkar oss, vissa mer än andra. På samma sätt som du får finnar i ansiktet kan du få finnar på rumpan. 

3. Underkläderna

Hur ofta byter du underkläder? Vi hoppas varje dag! Precis som vi tvättar ansiktet varje dag behöver vi även byta till nya fräscha underkläder.

4. Sittastillande

Sitter du mycket och kanske har jobbat hemma på en och samma stol flera timmar i sträck? När huden inte får lufta sig och det blir trångt, varmt och svettigt kan den reagera genom att det börjar klia eller bildas knottror.

Läs också: Hudläkaren: Därför får du finnar av solkräm

Finnar på rumpan huskur?

Finns det en huskur mot finnar på rumpan? Nja. Svaret är att man såklart ska ta hand om rumpan som vilken annan kroppsdel som helst. Det du kan göra för att minska risken för finnar på rumpan är att:

1. Tvätta rumpan

Tvätta rumpan med vanligt vatten och en mild tvål. ACO Acnelösning används för rengöring och baddning av feta hudområden för att förebygga och behandla mild till måttlig acne.

Här kan du köpa den för 69 kronor.

Basiderm – Oil Control Foam Wash

Denna cleanser är skonsam och får bort fetter som täpper igen porerna samtidigt som den rengör huden.Den är helt fri på alkohol, parabener och tvål. Köp den här!

2. Skrubba rumpan ibland

På samma som du ibland skrubbar ansiktet kan du peela rumpan mot orenheter.


Exfoliera din rumpa så den blir fri från orenheter och ta bort döda hudceller, du hittar den här!

3. Smörj in rumpan med lotion eller punktbehandla

Att återfukta är alltid viktigt och ibland glömmer vi rumpan! På apoteket finns det särskilda krämer mot acne eller problemhud. Denna kräm används under natten och är en punktbehandling av finnar. 

Köp den här för 58 kronor.

Basiron är ett läkemedel för behandling av akne som också kan hjälpa dig. Bensoylperoxid ger även avfjällning av huden och därmed avlägsnas det överskott av hornämne som täpper till talgsäckarna.

Kör Basiron AC gel här.

Finnar på rumpan – saker att undvika

Ibland kan det vara svårt att få bukt på finnarna. Det du däremot aktivt kan göra är att undvika vissa grejer. Här listar vi vad du kan tänka på!

1. Använd inte åtsittande kläder

Tighta kläder är inte alltid så uppskattad för kroppen. Kanske märker du att du lättare får finnar när du bär tajta jeans? Då kanske det är dags att byta ut dem.

Läs också: Finnar på hakan, pannan eller halsen? Det här betyder det

2. Byt underkläder, lufta och se över materialet

Byt till nya underkläder varje dag! Se också över vilket material du använder på dina trosor eller kalsonger. Trosor i bomull andas lättare än andra syntetiska material.

3. Duscha direkt om du har tränat eller blivit svettig

Ja, hoppa in så fort du kan och duscha av dig med vatten och en mild tvål som är snäll mot huden.

4. Se över ditt tvättmedel

Vilket tvättmedel använder du? Vissa kan nämligen ge reaktioner på kroppen, framför allt de som är parfymerade. Så se över vilket du använder idag och byt eventuellt ut det till ett mer allergivänligt alternativ.

Mer:

9 sätt att få bort pormaskarna – på näsan och i ansiktet