Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Det här händer med ditt ansikte om du solar med smink

Dela på Pinterest
Är det farligt att sola med sminket på eller är det bara en myt? Vi har tagit hjälp av en hudterapeut för att få svaret!

Att sola med smink – vad är det egentligen som gäller? Täpper det verkligen till porerna och kan det skada huden? Eller kan det tvärtom verka skyddande mot UV-strålarna? 

Sola eller inte sola med smink? Hudterapeuten svarar

Linda Mossberg är hudterapeut på Lindarome.se och menar att det smink sällan är skadligt för huden. Den vanliga oron om att sminket dessutom skulle kunna bränna fast stämmer inte heller. Att använda täckande smink kan dock ställa till det en hel del för brännan...

Foto: Unsplash

"Eftersom täckande smink som foundation och puder delvis hindrar UV-strålar från att nå huden kan du också få en fläckig och ojämn solbränna när sminket smälter av värmen från solen", skriver Linda på Lindarome.se.

Sola med smink? Viktigt att tänka på

Dessutom kan det orsaka en hel del problem för din hy om du använder fel sorts smink.

"Värmen får även bakterier att gro vilket kan öka risken för problem med akne och oren hy under sommarhalvåret. Undantaget här är mineralpuder som sig själv har en naturlig spf och låter huden andas bättre än vanligt täckande smink", skriver Linda.

Så om du ska använda smink i sommarsolen så är det bra att använda mineralsmink med solskyddsfaktor. För att vara på den säkra sidan så borde du alltid vara noga med att skydda din hud med solskyddsfaktor. Se hur hög SPF du borde använda enligt hudvårdsexperten i videon nedan.

Mer:

Vill du bli brun snabbare när du solar? Då måste du ha koll på det här

Bäst i test: Här är de bästa brun utan sol-produkterna som verkligen fungerar

Artikelbild: Unsplash