Därför fortsätter du googla "varför är jag alltid trött?" – efter corona

Covid kan göra att man känner sig trött under en längre tid.
Covid kan göra att man känner sig trött under en längre tid. - Foto: Canva.
Dela på Pinterest
Det kan finnas många orsaker till varför du är trött hela tiden. En av dem kan vara coronaviruset. Här kan du läsa om vad du kan göra för att bli lite piggare!

Det är ingen hemlighet att de två senaste åren har varit utmanade på många sätt på grund av coronaviruset. Efter ett par års pandemi med social distansering och ensamhet är det dessutom många som känner sig trötta av just den orsaken. Enligt Google trends visar det sig att alltfler sökt och söker på "varför är jag alltid trött?". Forskning visar att 45 procent av oss upplever trötthet varje dag. Låt oss därför få en inblick i vad som egentligen förssigår. 

"Varför är jag trött hela tiden?"

Enligt Kry är vanliga orsaker till trötthet för lite sömn, för mycket jobb, för stor konsumtion av alkohol, depression, järnbrist eller någon form av problematik i exempelvis familjen. Däremot kan också en coronainfektion ha stor inverkan på oss. Enligt 1177 är det vanligt att en infektion försvagar oss och gör oss tröttare efteråt. Det går inte att i förväg veta hur man kommer må efter corona. Vissa återhämtar sig snabbt medan det för andra kan gå flera veckor eller månader innan man känner sig helt återställd. Faktum är att din kropp kan fortsätta att svara på coronavirus även efter att infektionen har blivit bättre. Dessutom kan låga aktivitetsnivåer, störda rutiner och sömnmönster alla göra effekterna av covid-trötthet värre. 

Hur kan jag känna mig mindre trött? 

Att känna till alla orsaker till din utmattning är bra och bra, men idealiskt sett skulle vi alla vilja ha några tips och tricks för att känna sig mindre trött. 

  1. Ta promenader 
  2. Träna 
  3. Vila korta stunder när du behöver 
  4. Försök sova ut under den tiden man ska sova 
  5. Gör saker du tycker är roligt
  6. Umgås med människor som får dig att må bra 

När är det dags att uppsöka läkare? 

1177 menar att man ska uppsöka en läkare om man upplever överdriven trötthet över en mycket längre tid efter coronan. Speciellt om man har provat alla tips och råd men ingenting fungerar. 

Läs mer: 

Därför är det svårt att gå upp på morgonen – även fast du känner dig utvilad

Enkla saker som får dig att varva ner när du är stressad