Så här undersöker du brösten – för att utesluta bröstcancer

Så här undersöker du dina bröst hemma. - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Det kan vara svårt att upptäcka bröstcancer och därför är det extra viktigt att ha koll. Har du undersökt dina bröst, och vet du hur du gör? Här är en steg för steg-guide – som du borde följa direkt.

I oktober bär vi rosa bandet och uppmärksammar kampen om bröstcancer lite extra mycket. För har du egentligen koll på hur du ska klämma och känna för att se till så att dina bröst är friska? Och när gjorde du det senast?

Cancerfonden skriver att 30 procent av all kvinnlig cancer är just bröstcancer och att 1 av 9 kvinnor under 75 år drabbas. Men lyckligtvis överlever 8 av 10 personer sjukdomen. Vi på Modette, vill precis som Cancerfonden, sprida kunskapen om bröstcancer i förebyggande syfte. Med andra ord, nu är det dags att lära känna dina bröst. 

Steg för steg – så undersöker du dina bröst

1. Ställ dig framför spegeln! Lyft dina armar över huvudet. Ser de ut som de brukar? Har huden ändrat färg? Ser bröstvårtorna ut som vanligt och följer bröstvårtorna med när du sträcker upp armarna? 

2. Känn efter! Känn igenom varje bröst med motsatt arm. Börja med att lyfta upp vänster hand bakom huvudet och känn igenom höger bröst. Gör sedan samma sak med det vänstra. Tänk på att ha raka fingrar och känna med ett lätt tryck runt hela brösten flera gånger – börja vid bröstvårtan och sluta vid armhålan.

3. Lägg dig ner! Känn på dina bröst, ett i taget, precis som förklarat i punkt två. Fundera på om dem känns som vanligt i form, fasthet, förhårdnader och så vidare. 

Vill du veta mer? Kika in Cancerfondens egna bröstskola här.

Glöm inte att undersöka dina bröst. Foto: Shutterstock

Har du ont eller svullna bröst? Det kan finnas flera orsaker till det. Se några av dem i videon nedan.

Mer

Krönika: Hade jag inte känt knölen då så hade jag inte levt idag