MODETTE
5 mars är det Ostbågens dag – Dagen man MÅSTE äta ostbågar
Älskar du också ostbågar? Du är inte ensam, varje år säljs 11 miljoner påsar! Läs roliga recept och hur du kan fira ostbågens dag!
Allt fler väljer en vegansk eller vegetarisk kost, vilket är bra bÃ¥de för miljön och hälsan. En del kanske oroar sig för högtider och fester där mattraditioner gör att man känner sig mindre delaktig. SÃ¥ ska det inte behöva vara! Med dessa recept för en vegansk kräftskiva kan du som gäst ta med dig egna alternativ som ersätter och förhöjer klassiska maträtter som skagenröra och västerbottenostpaj.Â
Toast skagen är en riktig svensk klassiker! Prova att göra en vegansk variant med tofu med detta enkla recept.
Ingredienser:
Gör så här:
Börja med att hacka rödlöken fint och skär tofun i små bitar. Tofun ersätter räkorna i den veganska skagenröran, och ger en perfekt konsistens. Riv pepparrot, citron och finhacka dill. Blanda ingredienserna tillsammans med majonäs och tångkaviar. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Voila! Nu har du gjort en vegansk skagenröra som definitivt påminner om originalet. Servera tillsammans med rostat bröd och toppa gärna med en sked tångkaviar och en kvist dill för extra garnityr!
Visste du att det går att göra jättegoda veganska pajer? Byt bara ut smör mot margarin så kan du snabbt göra en pajdeg. Fyll pajen med valfritt innehåll, här kommer ett recept med ugnsbakade tomater och rosmarin!
Ingredienser till pajdeg
Ingredienser till fyllning
Gör så här
Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke sÃ¥ att du fÃ¥r en smulig massa. Tillsätt vatten och salt pÃ¥ slutet, och tryck ut pajdegen i en form. LÃ¥t degen svalna i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan degen i ugnen i 10 minuter, à 225 grader.Â
Förbered grönsakerna till fyllningen genom att fräsa de lätt i en stekpanna, tills de mjuknar. Strö över mjölet i pannan tillsammans med havregrädde och lÃ¥t koka upp. Häll i fyllningen i pajdegen, strö pÃ¥ den veganska osten och grädda i 30 minuter. OBS! Pajen blir sÃ¥ god att alla pÃ¥ kräftskivan kommer vilja smaka – lika bra med dubbel sats?Â
Vad är mer klassiskt än en somrig marängtÃ¥rta till dessert? Du vispar enkelt ihop en vegansk variant med ljuvliga smaker av hallon, mynta och kokos! Â
Ingredienser till marängbotten
Ingredienser till topping
Gör så här
Börja med att sätta ugnen pÃ¥ 125 grader. Sen är det dags att vispa ihop din veganska marängbotten! Sila bort kikärtorna och häll spadet i en bunke. Vispa spadet tills det blir vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt successivt socker och ättikssprit tills att du fÃ¥r en fast smet. Grädda sedan i ungefär en till tvÃ¥ timmar – tiden kan variera beroende pÃ¥ din ugn! LÃ¥t svalna helt, innan du toppar med sorbet och färska bär!Â
Mer:
5 roliga festlekar till kräftskivan – för vuxna
Mat, tillbehör och efterrätter – allt som behövs på kräftskivan
Ta bort kräftlukt från händerna? Prova det här!
Artikelbild: Pexels/ Shutterstock / Jacob Lund