Här är Sveriges mest hemsökta platser – törs du åka dit?

Besök någon av Sveriges hemsökta platser! - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Sugen på lite spooky time i Sverige? Det finns många hemsökta platser i Sverige, och några av dem kan du övernatta på… Törs du?

Mystiska kalla kårar, avlägsna barnskratt… En läskig tripp till en av Sveriges alla hemsökta platser är en perfekt utflykt till dig som inte får nog av gåshud och spontana primalskrik. 

Det finns många hemsökta platser i Sverige, sägs det. Glimminge hus och Borgvattnets prästgård är de mest kända. Modette listar hemsökta platserna som du måste besöka! (Frågan är bara om du vågar besöka det – och övernatta?)

Läs också: Testa: Lider du av trypofobi (rädslan för hål)?

Hemsökta platser i Stockholm

Stockholm är en riktigt spöktät stad – letar du dig både norr- och söder om staden kommer du finna både övergivna platser och spökhotell för dig som är ute efter en riktigt kuslig weekend eller utflykt. 

Bergendals herrgård – Sollentuna, Stockholms län

Bergendals herrgård är en byggnad som idag även inrymmer konferenslokaler. Bergendals herrgård är platsen för dig som vill andas historiska draman och mystik. Gäster från herrgården vittnar om smygande steg och konstiga ljud… Törs du åka dit?

Kumla herrgård – Tyresö, Stockholms län

Enligt rykten ska personalen på Kumla herrgård stött på en hel del mystiska fenomen på den här platsen. Bland annat ska lampan på övervåningen på herrgården alltid ha varit tänd när personalen kommit dit för att öppna på morgonen. Det sägs också att en av servitriserna fått nog och sagt upp sig – när hon stött på en död man i omklädningsrummet där. 

En man i en sammetskostym har setts vid olika tillfällen – det verkar som att vålnaden dyker upp i herrgårdens Stora sal, iförd samma kavaj och byxor flera år i rad… 

Näsby Slott – Täby, Stockholms län

Näsby slott, även kallat Festernas slott, ligger i Täby inte långt från Stockholm. Här anordnas fester och möten, bröllop och födelsedagspartyn. Här har också finaler i Sveriges mästerkock spelats in. Men mitt i denna festliga idyll pågår visst något mystiskt och oförklarligt… Vill du ta reda på vad det är

Skanskvarn – spökhus i Stockholm, Stockholms län

Idag ser det kanske ut som en liten festinrättning – men låt dig inte luras av den mysiga uteserveringen i Årsta, norr om Gullmarsplan. Varför skulle personalen annars inte vilja vara kvar ensamma på kvällen…?

[removed][removed]

Van der Nootska Palatset – Stockholm, Stockholms län

Mitt på söder ligger en 300 år gammal palatsbyggnad. Det här 1600-talspalatset har blivit ett populärt ställe för festarrangemang, middagar och konferenser. Mystiska ljud och ett rum (Silverkammaren) som ingen i personalen vill vara ensam i har gett Van der Nootska palatset på söder ett kusligt rykte.

Hemsökta platser i Göteborg

Göteborgs spöken lär vara betydligt värre än stockholmsspökena – i alla fall om man läser om de sjukt läskiga historier som utspelar sig på Göteborgs hemsökta platser. Vem tar du med på en spökutflykt?

Gathenhielmska huset, Majorna, Göteborg

Mitt i trendiga majorna hittar du det Gathenhielmska huset som är kanske urtypen av ett riktigt spökhus. Speciellt om du är där en lite dragig höstkväll… Då sägs nämligen ljudet av hästhovar röra sig mot huset och att självaste Lars Gathenhielms osaliga ande reser sig ur sin grav för att vakta sitt hus från sådana som er – inkräktare. Lars Guthenhielm dog i kallbrand och har aldrig funnit ro i sin grav.


Överås herrgård, Örgryte, Göteborgs län

Vill du stirra “Svarta damen” rakt i ögonen? Då ska du ta dig till Överås herrgård, där Svarta damens osaliga ande klagar genom korridorerna. Enligt berättelsen, som bekräftats som sann, var hon en flicka som kom gravid till adelsfamiljen Dickson som bodde i huset. Spädbarnet dog i förlossningen och flickan anklagades för dotterns död. Senare hittades flickan hängd på vinden. 

Välkända spökhus i Sverige

Men listan slutar inte här! Det finns massa övergivna hus i Sverige – och en del hemsökta platser är riktigt kända för sina spöken.

Borgvattnets prästgård och vandrarhem, Östersund

Borgvattnets prästgård har verkligen gjort det till sin grej att låta gästerna uppleva en riktigt kuslig vistelse. Här erbjuds gästerna till och med på att gå på en spökvandring och få lära känna alla osaliga gastar och vålnader som huserar prästgården sedan länge. Släpande ljud, en grå dam och konstiga ryck i gungstolen var bara några av de mystiska fenomen som satte Borgvattnets prästgård på spökkartan. Helt klart värt ett besök för den som vågar!

Artikelbild: Unsplash

Mer:

15 bra skräckfilmer – här är de nya du inte får missa

Här är halloweenfilmerna som kommer få dig att bli livrädd