Chanel slutar använda päls och exotiskt skinn i sina kollektioner

Chanel
Chanel slutar använda päls och exotiskt skinn. - Foto: Instagram/chanelofficial
Dela på Pinterest
Det franska modehuset Chanel berättar nu att de inte kommer använda exotiskt skinn och päls i sina kollektioner i framtiden.

Modeindustrin rör sig sakta men säkert framåt när frågor om hållbarhet och etiskt ansvar börjar bli fler. Och allt fler modehus och företag försöker att få industrin till att bli bättre genom att genomföra olika förändringar inom varumärkena. 

Modehuset skippar nu päls och exotisk djurskinn. Bildkälla: Francois Mori/AP/TT

Under 2017 gick det italienska modehuset Gucci ut med att de inte kommer använda äkta päls i deras framtida kollektioner, och det var då frågan ifall fler etablerade varumärken kommer göra likadant sattes i rullning. Sedan tidigare har även Armani, Versace, Burberry och Isabel Marant avstått från användningen av päls.

I måndags gick ett av världens mäktigaste modehus ut med att de från och med nu kommer att sluta använda sig av päls men även exotiskt skinn i framtiden, vilket kommer oväntat.

Det franska modehuset Chanel kommer nämligen att bli det första någonsin som slutar använda krokodil- och ödleskinn. Deras populära väskor i pytonskinn är redan borta från deras hemsida.

Karl Lagerfeld, som är designer till både Chanel och Fendi, berättade för Women's Wear Daily att valet att sluta använda sig av skinn var frivilligt då man ville undvika att bli tvingade till det.

"Vi gjorde det för att det ligger i luften", sa Karl Lagerfeld till WWD.

Karl Lagerfeld är designer för Chanel. Bildkälla: Christophe Ena/AP/TT

Enligt modechefen på Chanel, Bruno Pavlosky, så har modejätten haft svårt på senaste tiden att säkra om leverantörerna av deras skinn- och pälsprodukter har uppfyllt Chanels etiska standard. 

Men dock kommer det att ta ett tag innan alla päls- och skinnprodukter hos Chanel är helt borta från hemsidorna och butikerna. Frågan som gäller framöver är om fler modehus kommer ta efter Chanel och banna orm-, krokodil- och ödleskinn. 

Tracy Reiman, som är vice VD på organisationen PETA, menar på att det är dags för fler modehus att nu ta efter Chanel och skippa användningen av exotiskt skinn eftersom att inget djur ska behöva lida och dö för vår kläder. 

Ett helt rätt beslut av Chanel, tycker vi!

Tidigare i höstas köpte även modejätten Michael Kors upp italienska Versace, som är pälsfria, kolla hur mycket de såldes för i videon nedanför.

Läs också: 

Här är plagget som gör din vardagsoutfit supertrendig på en sekund

Här är de hetaste modetrenderna från våren 2019