7 saker du absolut inte får säga när du ber om förlåtelse

Lär dig säga förlåt på riktigt. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Dök du inte upp på din bästis födelsedagsfest? Eller råkade du buckla mammas bil? Oavsett varför du behöver be om någons förlåtelse finns det sju saker du absolut INTE ska säga.

Att be om ursäkt – eller förlåtelse – är en konst i sig. För det finns inget värre än att få en ursäkt med en viss besk eftersmak. Lär dig be om förlåtelse som ett proffs och undvik ytterligare sura miner! Här kommer sju saker du ska undvika när du behöver "göra en pudel".

1. "Jag är ledsen att du blev sårad"

Att be om ursäkt genom att säga: "Jag är ledsen att du blev sårad" är att implicit säga till personen att det var hens känslor som var problemet. Det är lite som att påstå att den var lite känslig, och du är ledsen att den blev så påverkad av det du gjorde. Ta hellre fullt ansvar: "Jag förstår att du blev ledsen, förlåt."

2. "Förlåt att jag gjorde så, men..."

Inga men! Om du inte kan se att det du gjorde faktiskt var sårande och fel så behöver du inte hitta på massa ursäkter för ditt beteende. Svälj viljan till egen upprättelse och ge den drabbade personen utrymme och rätten att bli sårad. 

3. Skyll inte på omständigheter

Om du är satt i en situation där en person kräver din ursäkt, och du fortsätter att måla upp omständigheterna runt omkring, så har du inte förstått vad din partner eller kompis behöver för att bli nöjd med din ursäkt. Det funkar inte att skylla på att klockan sprang iväg eller att någon annan fick dig att göra det. Ta ansvar! 

4. "AMEN FÖRLÅT DÅ!!!"

Att kommunicera att man någonstans blir "tvingad" att be om ursäkt är inte en uppriktig och ärlig ursäkt. Det är som att man tycker att den andra tvingar en till att säga förlåt. Men personen som är sårad kräver ju en uppriktig, äkta ursäkt. Inte en arg "Amen förlåt då!!!". Då har ni helt enkelt inte kommit fram till en lösning.

5. "Aa fast du då"

Kanske har ni sårat varandra? Avhandla i så fall problemet i tur och ordning. Först får du be om ursäkt för det DU gjorde för att såra den andra, och sedan får den andra be om ursäkt för sig del i det hela. Blanda inte ihop situationerna, och skyll inte allt på den andra.

6. Ledsen putande underläpp-förlåtet

Gör du putande läppar och ser ut som en ledsen katt när du ska be om ursäkt? Sluta GENAST med det. Att infantilisera hela situationen är faktiskt väldigt osympatiskt. Var vuxen, och sluta upp med bebisminerna när din partner eller kompis är ledsen för något du har gjort.

7. Skriv INTE en lapp/mess

Sluta fega ur. Säg förlåt i personens ansikte. Inte ett litet meddelande på en lapp eller en lång messenger-harang där du kommer med massa undanflykter eller tomma ord. Säg det rakt ut! Det uppskattas alltid mest, och du kommer växa som person om du tar det face to face.

MER: 

7 tecken på att du sårat din kompis – utan att du vet om det

Varför förlovar sig vissa så snabbt? Nu svarar experten