Så många svenskar har varit otrogna – chockerande procenten

Så många av svenskar har varit otrogna. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Kantar Sifo har i samarbete med LELO tagit fram en undersökning om otrohet bland svenskar. Statistiken kan komma att chockera dig.

En omfattande undersökning genomförd av Kantar Sifo för LELO avslöjar nya insikter om svenskarnas otrohetsbeteenden, särskilt på arbetsplatsen och under julfester.

Enligt undersökningen har en tredjedel av svenskarna någon gång varit otrogna. Kvinnor mellan 50–64 år utgör den grupp där flest har bedragit sin partner. Otrohet sker ofta i hemmet, antingen hos den otrogna personen eller hos den de är otrogna med.

Här är de 10 mest populära dejtaktiviteterna i Sverige

Vart är svenskar otrogna?

Arbetsplatser och jobbresor är vanliga platser för otrohetsaffärer, särskilt bland äldre arbetstagare. Män i åldern 65–79 år är de som oftast varit otrogna på jobbresor.

Trots att julfester ofta ses som tillfällen för otrohet, visar statistiken att det är mindre vanligt än man kan tro, särskilt bland kvinnor i åldern 50–64 år. Totalt har endast en procent av de som deltog i undersökningen varit otrogna på en julfest.

10 mysiga dejtidéer – perfekta på vintern

Orsaker till otrohet

Sexinspiratören Marika Smith förklarar att otrohet ofta beror på ett behov av att få vissa aspekter av sig själv bekräftade, vilka inte längre uppmärksammas av ens partner.

– Jag upplever att det är betydligt vanligare att vara otrogen på grund av detta, än att man är missnöjd med sin partner eller relationen i sig, om man skrapar lite på ytan, säger hon till LELO.

10 varningsklockor i relationer – tecken på ett dåligt förhållande

Vad är otrohet?

Det finns stora skillnader i hur olika åldersgrupper uppfattar otrohet. En majoritet i de yngre åldrarna ser kyssar, flörtande och intima meddelanden med andra som otrohet, medan äldre generationer har en mer avslappnad syn.

Enligt Kantar Sifos undersökning för LELO anser totalt 63% av svenskarna att kyssar med någon annan än sin partner är otrohet. 87% anser att ha sex med någon annan än sin partner räknas som otrohet.