11 tidiga tecken på att du är gravid

Tidiga tecken på graviditet, gravid, barn
Det finns flera tidiga tecknen på att du kan vara gravid. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Funderar du på om du är med barn? Här är elva tidiga tecken på att du kan vara gravid.

Du får ömma och svullna bröst

En av de vanligaste tecknen på att du är gravid är att dina bröst är svullna och ömma. De är oftast som mest ömma i början av graviditeten och en bit in. De blir ömma eftersom att kroppen förbereder sig på att amma. Men ömmande och svullna bröst kan även innebära att mensen är på väg.

Du har mer flytningar än vanligt 

För många är ett första tecken på en graviditet att man har betydligt mer flytningar än vanligt. En anledning till varför du får mer flytningar när du är gravid är på grund av att blodkärlen i underlivet får en ökad stimulans när blodflödet ökar.

Du har molande värk i magen

En molande värk i magen kan bero på många saker, men om du varken har ägglossning eller om mensen är på g kan det betyda att du är gravid. Magknipen kommer när det befruktade ägget fäster vid livmodern och den tvingas växa en hel del under de första veckorna av graviditeten. 

Vi listar elva tidiga tecknen som tyder på att du är gravid. Bildkälla: Unsplash

Du får blödningar

Om du får en liten blödning som inte är i samband med mensen så kan det betyda att du är med barn. Om du får en lättare blödning och du är gravid beror det på att ägget fastnat i slemhinnan, vilket vanligtvis kallas för fästblödning eller nidationsblödning.

Du har svullen mage

Är din mage ofta uppsvälld och du har mycket gaser? När man är gravid passerar maten långsammare genom kroppen än vanligt, vilket gör att du får mer gaser och blir uppsvullen. Dock är en svullen mage även ett vanligt symptom vid PMS, men om din mens inte kommer när den ska kan det vara bra att kolla upp så att det inte beror på att du är gravid.

Du är tröttare än vad du brukar vara

Om du har gått från att alltid ha mycket energi till att vara väldigt trött kan det vara ett tidigt tecken på att du är gravid. En växande bebis behöver mycket kalorier för att växa, så om du inte äter för två kan du känna dig väldigt trött.

Om din mens är sen kan du vara gravid. Bildkälla: Unsplash

Din mens är sen

Ett av de tydligaste tecknen på att du är med barn är att din mens är sen och inte dyker upp alls. Dock kan en sen eller utebliven mens kan även ha många andra faktorer, till exempel att du är undernärd eller stressad. Men om du inte är något av ovan kan det vara bra att ta ett test för att veta säkert.

Du är illamående

Illamående på morgonen är ett symptom som vanligtvis kommer några veckor in på graviditeten, men innan dess är det även vanligt att må illa. Det kan även komma av yrsel, vilket också är ett vanligt tecken på en graviditet.

Du är ofta kissnödig

Kan du inte sova en hel natt utan att behöva gå upp och kissa? Då kan det bero på att du är gravid. Även detta är ett vanligt tecken på att du är gravid.

Om du äter mer än vad du brukar kan det betyda att du är gravid. Bildkälla: Unsplash

Du äter mer än du vanligtvis gör

Om du äter mer än vad du brukar vid detta laget är det på grund av att du behöver äta för två eftersom bebisen behöver energi och kolhydrater för att växa. 

Du har huvudvärk och yrsel

Även huvudvärk och yrsel är tidiga symptom på att du kan vara gravid.

Många av dessa symptomen är vanliga och upplevs utan att man behöver vara gravid. Om du är osäker på om du är gravid eller inte – ta ett graviditetstest för säkerhetsskull. 

Upplever du att du är extra trött under mensen? Det finns ett svar på varför det är så, kolla anledningen i videon nedan.

Läs också:

Zara Larsson uppmanar svenskar till att ha mer sex

Därför stängs Jocke och Jonnas dotters Instagramkonto ner