Linda har både pojk- och flickvän: "Min dröm är att få barn alla tre”

Linda lever öppet, polyamorös, öppet förhållande
Linda är polyamorös och har två partners. - Foto: Privat
Dela på Pinterest
Linda Kotilainen drömmer om att bilda familj och få barn med sina två partners. Men varför kände hon först att hon behövde smyga med sina fantasier om att leva med flera? Och hur sätter man regler för relationen?

Till en början var det bara tankar och fantasier om att leva med flera och något som hon först höll lite hemligt. När Linda Kotilainen först berättade för sin dåvarande monogama partner tyckte han nämligen att hon var lite konstig. Även andras reaktioner gjorde att hon valde att hålla tankarna för sig själv. 

– När jag väl sa något möttes jag av konstiga blickar eller ett ifrågasättande. Älskar du inte din partner? Då skulle du väl inte tänka på någon annan? säger hon.

Linda, som idag är 29 år, levde tidigare i en åttaårig lång relation med en kille från att hon var 14 till 22 år. Under dessa år hade hon mycket tid att tänka och fundera över frågan: "Ska jag bara vara med den här personen resten av mitt liv?". Linda berättar att hon inte hade något emot det, men samtidigt var hon också nyfiken på att upptäcka något annat. 

I sin andra relationen var hon mer öppen med sina fantasier – något som den nya pojkvännen också var.

– Men då var det bara sexuellt och vi pratade väldigt mycket om hur vi skulle göra om vi fick känslor för den andra personen, säger hon. 

Ligger inte med andra

Så småningom träffade Linda sin nuvarande partner, Olof. Han levde då polyamoröst med få regler och flera partners.

– Vi blev mer kära och då blir det svårare, för ju mer kär man är desto mer vill man ha personen för sig själv, berättar Linda. 

Med tiden kom det "regler" om hur de skulle leva tillsammans för att båda skulle trivas i relationen. Linda berättar till exempel att hon idag kan be sin partner att inte gå på dejt vid ett visst tillfälle eftersom hon känner sig nere.

– Vi har samtal en gång i veckan kring det här och hur vi vill leva just nu, om det finns några extra begränsningar till exempel.

Linda med sin partner Olof. Foto: Privat

Idag lever Linda i en polyamorös relation med en kille och en tjej som är pansexuell. Just nu ligger de inte med andra, såvida det inte är tillsammans.

– Du får hångla, gå in i en sexuell spänning med någon, vara nära och ligga mysa, men det blir inte sex, säger hon. 

Anledningen beror på att Linda just nu känner mycket svartsjuka.

– Om jag ser min partner med någon annan kan jag uppskatta det. Jag kan känna en medkänsla och känna den njutningen för deras andras skull och bli glad för det.

Hon fortsätter:

– Men om jag inte ser spinner min hjärna iväg och massa farhågor dyker upp. Jag vill alltid vara med om jag kan och om det går, för då kan jag känna kärleken som finns där, berättar Linda till Modette.

Om att sätta gränser

Kommunikationen existerade inte alls på samma sätt i Lindas monogama relationer, vilket är något som hon menar har förbättrats när hon började leva polyamoröst.

– Jag trodde mig veta vad min partner tänkte och tyckte och hur han skulle reagera. Men nu får jag fråga istället, och det har jag lärt mig jättemycket av!

Idag har hon en annan trygghet och berättar att hon känner mindre svartsjuka än hon gjort tidigare.

– Nu vet jag var våra gränser går, men i en monogam relation så är det så här 'Vad är otrohet?'. 

Linda menar att man kanske inte alltid lika tydligt pratar om vart gränserna går och bara antar att den andra tänker samma som en själv.

– Men här har vi tydligt kommunicerat att en hand här är okej, men en hand där är inte okej, säger hon.

Idag lever Linda med sin pojkvän Olof och sin flickvän. Foto: Privat

Vill få barn alla tre 

Men trots att svartsjukan ibland kan komma och hälsa på trivs Linda i sitt levnadssätt. Ett familjeliv är en av hennes stora drömmar och i framtiden vill hon ha barn med sina två partners. 

– Det är egentligen så mitt drömscenario ser ut. Jag har en pojkvän och en flickvän, vi skaffar barn och kan uppfostra barnen ihop, säger hon. 

Men Linda tar också upp problemen med att skaffa barn flera och berättar att det kan vara en stor risk för den som inte är biologisk förälder. Den personen har nämligen i dagens läge inte någon rätt till vårdnad av barnet. 

– Folk tycker fortfarande att man ska vara två juridiska föräldrar och sen inga fler. 'Ju fler kockar desto sämre soppa typ', säger hon. 

Men oavsett vad som väntar i framtiden känner Linda att hon har hittat rätt i hur hon vill leva. En stor lärdom hon har har tagit med sig är att hon har blivit riktigt bra på kommunicera, både med sina två partners men också med andra – något som flera verkar kunna intyga. 

– En vän säger till mig att jag har kommunikation som intresse, och det skulle jag säga stämmer! säger Linda och skrattar. 

Vill du höra mer?

Lyssna på Modette talks när Linda gästar oss i studion och berättar om hur det är att leva med både pojk- och flickvän och mycket, mycket mer! 

Linda under inspelningen av podden i Modette talks. Foto: Lisa Billinger

Se fler berättelser från par som lever i flersamma relationer nedanför:

Anna lever i ett öppet förhållande: "Det var jättejobbigt i början"

Richard och Elle är ihop med tre andra: ”Vi alla älskar varandra”

Martina lever med två män: "Jag har en Linus och en Andreasvecka”