Martina Hallin har levt med både män och kvinnor och inledde sin "relationskarriär", som hon själv beskriver det, i ett heterosexuellt monogamt förhållande med en man som varade i 15 år. Med honom var hon gift och fick tre barn. Men idag ser hennes liv helt annorlunda ut. Nu träffar hon istället Andreas och Linus och är tillsammans med båda.
När Martina berättar att hon lever med två män är det många som undrar hur det egentligen går till. Alla vågar inte fråga, men när de väl gör det brukar hon få förklara det så enkelt som möjligt.
– Jag ligger med båda, men de ligger inte med varandra, säger hon och skrattar.
Martina lever i ett "Non triad V", som man kan beskriva som ett öppet V. Det innebär alltså att Martina är anknytningspunkten i relationen, och att de alla tre träffar andra.
– Jag brukar säga att jag lever i två öppna dedikerade förhandlade relationer, berättar hon.
Men att älska flera partners samtidigt får ofta många att höja på ögonbrynen: "Hur kan man vara kär i flera?". För Martina och hennes två partners är det lätt som en plätt – de alla är överens om att kärleken aldrig tar slut.
– Alla som har fått mer än ett barn vet det och alla som älskar två föräldrar vet det, säger hon.
Martina lever med två män
Nyckeln stavas kommunikation – det är därför hennes två relationer med Andreas och Linus fungerar så bra. Men precis som i alla andra förhållanden har även Martina upplevt svartsjuka. I varje situation när det händer väljer hon att prata om känslan och gå igenom den, istället för att undvika den.
– Har jag fått fatt på det där, vad var det som hände, vad väcktes det för känslor... Då kan jag också förstå vad hade jag för behov. Vad hade jag velat i den situationen?
Linus och Martina har en "blottningsmatch" de dagar som de sover tillsammans, vilket är ett sätt för dem att öva på att våga öppna upp sig mer. Det innebär att de avslutar dagen genom att berätta om något som är lite blottande.
– Det är så skönt att säga det som skaver, som har varit lite jobbigt under dagen och så får vi öva på det där obehaget som gör att man får lite hjärtklappning, säger Martina. "Jag har en Linusvecka och en Andreasvecka"
Med Martinas två relationer är det mycket som måste planeras. De alla har avsatt pengar till gemensamma semestrar och Martina har fördelat antal semesterveckor som hon ska ha med Andreas och Linus. De har även bestämt hur de delar upp helgerna och högtiderna i dialog med andra inblandade. Hur det blir under högtiderna bestäms ofta år till år och ett beslut tas utifrån önskemål och behov just då.
– Jag har Linusvecka varannan vecka och Andreasvecka varannan vecka och tre dagar varje vecka har jag egentid som är dedikerad till mig själv, berättar hon.
Martina menar att man måste vara beredd på att investera tid, pengar och uppmärksamhet för att bygga relationer och att man aktivt måste jobba för att det ska fungera. Det kan till exempel handla om fysisk beröring, som inte är sexuell, för att odla en fysisk närhet. Men det kan också vara planeringstid inför framtiden.
– Andreas och jag har relationstid tre timmar varannan vecka. Det är timmar vi bara gör saker som är en investering i vår relation, berättar hon.
Hjälper andra som existentiell coach
Utöver Martinas egna relationer med Andreas och Linus jobbar hon också med att hjälpa andra att utforska sin relation till livet, sig själva och andra. Martina är nämligen Sveriges första diplomerade existentiella coach. Men hur går det egentligen till? Martina leder samtal med människor som vill få hjälp att förstå sin tillvaro och sig själva. Mötet börjar med en kort medvetandeövning för att ta reda på varför personen sitter där.
– Vad är det där som skaver i dig eller bränner i dig? Vad är det som du inte riktigt får fatt på men som du vill förstå någonting om? förklarar Martina.
Därefter utformar de tillsammans en fråga och utforskar den vidare, mer på djupet. Men trots att Martina är van vid att prata om stora frågor som kan vara känslomässigt starka, berättar hon att hon i vissa fall slussar vidare personer till andra instanser.
– Man får absolut ha en diagnos om man kommer, men jag ger ju ingen behandling och man kan inte komma till mig för en behandling av en diagnos, säger hon.
Sociala koder och om att komma ut
Martina, som också sitter i styrelsen i RFSU Stockholm, står bakom RFSU:s motto att alla ska våga vara, välja och njuta, även på sätt som är normöverskridande. Hon driver "Existentiella samtalsgruppen" och är också en av de som driver RFSU Stockholm Fria Relationsgruppen. "Vad väljer du, när väljer du, hur väljer du?" – det är tre stora frågor som brukar diskuteras.
För Martina finns det inget rätt eller fel, bara val och konsekvenser som vi inte kan veta på förhand. Att leva tvåsamt eller flersamt är bara ett val av flera. Men responsen på just det valet brukar bli annorlunda jämfört med om någon kommer ut som homosexuell.
– "Vad roligt och kul för dig! För mig gör det ingen skillnad, vad modig du är", imiterar Martina.
Men när en person kommer ut som flersam menar hon att vi inte har samma sociala mönster – något som gör att reaktionerna brukar bli annorlunda. En vanlig kommentar är: "Det är ingenting för mig!".
– Och så kan det ju vara. Men då brukar jag tänka, det säger man ju inte när man kommer ut som homosexuell, säger Martina och skrattar.
Missa inte!
Vill du höra mer om när Martina snackar om "relationsrulltrappan", om att det är otryggt att leva utanför normen och hur livet med två män är? Lyssna här på Modette talks.
Se fler berättelser från par som lever i flersamma relationer nedanför:
Anna lever i ett öppet förhållande: "Det var jättejobbigt i början"
Richard och Elle är ihop med tre andra: ”Vi alla älskar varandra”
Linda har både pojk- och flickvän: "Min dröm är att få barn alla tre"